DOPUŽEM I PRAVIM KAOS: Puž zaustavio trideset vlakova japanskih željeznica

Hina

foto:  Shin Kan Sen / Wikimedia

foto: Shin Kan Sen / Wikimedia

Slučaj je sličan onome iz 2016. kada je u velikom europskom hadronskom sudarivaču kaos izazvala lasica koja je pregrizla izolaciju u visokonaponskom transformatoru izazivajući kratki spoj koji je zaustavio rad stroja.TOKIO – Glavnookrivljeni za kratki spoj koji je prošlog mjeseca izazvao kaos u japanskom željezničkom prometu je puž, objavili su japanski dužnosnici, a prenosi BBC.


Više od 12.000 putnika bilo je pogođeno kaosom u kojemu je zbog nestanka struje prestalo voziti gotovo 30 vlakova na otoku Kyushu zbog akcije puža. Njegovi ostaci pronađeni su u uređaju pokraj tračnica, objavile su Japanske željeznice.


Slučaj je sličan onome iz 2016. kada je u velikom europskom hadronskom sudarivaču kaos izazvala lasica koja je pregrizla izolaciju u visokonaponskom transformatoru izazivajući kratki spoj koji je zaustavio rad stroja.
Prema japanskim medijima puž se provukao kroz pukotinu i uvukao u uređaj te izazvao kratki spoj na prekidaču opterećenja.


Njegov britanski rođak postao je 2011. slavan kad se uvukao u kutiju za upravljanje prometnom signalizacijom u sjevernom britanskom gradu Darlingotnu i izazvao kratki spoj koji je rezultirao isključenim semaforima i prometnim kaosom.