Nježni divovi

Donosimo 11 činjenica plavim kitovima – fascinantnim životinjama većim od dinosaura

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Balaenoptera musculus, plavi kit, najveća je životinja koja je ikad živjela na planeti - veća od dinosauraZamislite životinju visoku deset katova koja šeta ulicom i vjerojatnoćete početi zamišljati Godzillu ili King Konga.


Balaenoptera musculus, plavi kit, najveća je životinja koja je ikad živjela na planeti – veća od dinosaura. Planeta je prekrivena zadivljujućim, fascinantnim stvorenjima, ali plavi kit svrstava se među najatraktivnije, piše Tree Hugger. Evo što trebate znati o veličanstvenom morskom sisavcu.


1. Koliko je velik plavi kit?


Oni su gigantski. Uglavnom su dužine od 24 do 30 metara. Najduža zabilježena duljina je 33 metra.


2. Koliko teži plavi kit?
Ti nježni divovi teže i do 200 tona.


3. Oni imaju velika srca


Srce plavog kita je ogromno. Teško je oko 400 kilograma, njegov se otkucaj može otkriti s udaljenosti od dvije milje.


4. Imaju ogroman jezik


Sam jezik plavog kita teži koliko i slon.


5. Koliko su velike bebe plavih kitova?


Beba plavog kita najveća je beba na Zemlji. Već se pri rođenju svrstavaju među najveće odrasle životinje. Bebe budu teške 8.800 kilograma s dužinom od oko osam metara. Oni dobivaju 90 kilograma dnevno, a njihova stopa rasta vjerojatno je jedna od najbržih u životinjskom svijetu.


6. Glasni su i besplatno telefoniraju na duže relacije


Plavi kitovi su, u stvari, najglasnije životinje na planeti. Mlazni motor izmjeren je na 140 decibela, a poziv plavog kita doseže 188. Njihov jezik mogu čuti drugi kitovi udaljeni 1.600 kilometara.


7. Što jedu plavi kitovi?


Plavi kitovi gozbe krilom. Kril je norveška riječ koja doslovno prevedena znači “hrana kitova”, a označava red planktonskih rakova iz reda Malacostraca. Njihovi želuci mogu držati 2.200 kilograma sićušnih rakova. Potrebno im je skoro 4000 kilograma krila dnevno.


8. Jesu li plavi kitovi brzi?


Puno putuju, provode ljeta hraneći se u polarnim krajevima i kreću na dugo putovanje prema Ekvatoru dok dolazi zima. Iako imaju brzinu od pet MPH, prema potrebi mogu ubrzati i do 20 MPH.


9. Dugo žive


Iako nisu ni približno stari kao najstarija zemaljska stabla, plavi kitovi spadaju u životinje na planeti s najdužim životom. Računa se da je najstariji otkriven kit star oko 100 godina, mada se smatra da prosječni život traje oko 80 do 90 godina.


10. Nekad su bili brojniji


S pojavom flota koje su ubijale kitove u 20. stoljeću, gotovo svakiod njih je ubijen prije nego što su dobili zaštitu širom svijeta 1967. godine Prema WWF-u, od 1904. do 1967., u južnoj hemisferi ubijeno je više od 350 000 plavih kitova. 1931. godine, u doba kitolova, u jednoj sezoni ubijeno je 29 000 plavih kitova.


11. Njihova je budućnost nejasna


Iako komercijalni kitolov više nije prijetnja, oporavak je spor i dolaze nove prijetnje za plave kitove, poput udara na brodove i utjecaja klimatskih promjena. Crvena lista Svjetske zajednice za zaštitu prirode (IUCN) ocjenjuje ih ugroženima. Nadajmo se da će s vremenom, najjači nježni divovi planeta ponovno lutati morima.