Studija

Dokazano je da sreća u vezi direktno utječe na dugovječnost

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Sretan partner u vašoj vezi ili braku, vodi ne samo dužem braku već i dužem životu. Nova studija objavljena u časopisu “Psychological Science”, tvrdi da je sreća vašeg partnera povezana s dugovječnosti, neovisno o vašem socio-ekonomskom stanju ili mentalnom zdravlju.


Sudionici istraživanja sa sretnim partnerom na početku studije, imali su manju mogućnost stradanja tijekom sljedećih osam godina, od sudionika s manje sretnim partnerom, prenosi News18.


 “Nalazi naglašavaju ulogu neposrednog društvenog okruženja pojedinaca u njihovim zdravstvenim ishodima. Što je najvažnije, ono ima potencijal proširiti naše razumijevanje onoga što čini društveno okruženje pojedinaca uključivanjem osobnosti i dobrobiti pojedinaca“, kaže. Olga Stavrova, istraživačica na Sveučilištu Tilburg u Nizozemskoj.
Poznata je povezanost zadovoljstva životom s ponašanjem koje može utjecati na zdravlje, uključujući prehranu i tjelovježbu. Vjeruje se da ljudi koji imaju sretnog i aktivnog supružnika, imaju i aktivan životni stil. Stavrova kaže da je vjerojatno točna i obrnuta situacija- nesretan partner vjerojatno znači manje aktivan životni stil.


“Ako je vaš partner depresivan i želi provesti večer jedući čips ispred televizora – tako će završiti i vaša večer”, rekla je za News18. Stavrova je pregledala podatke od oko 4.400 parova u SAD-u koji su bili stariji od 50 godina. Istraživanje je prikupilo podatke o sudionicima koji su imali supružnike ili partnere s kojima žive.


U razdoblju do osam godina, sudionici i njihovi supružnici izvijestili su o zadovoljstvu životom i pretpostavljenim čimbenicima vezanim uz smrtnost, uključujući uočenu podršku partnera i učestalost tjelesne aktivnosti.


Ispunili su i samoprocjenu za zdravstvene mjere i pružili informacije vezane za njihov morbiditet (mjereno brojem kroničnih stanja s dijagnozom liječnika), spol, dob, etničku pripadnost, obrazovanje, prihod kućanstva i smrtnost partnera.


Nakon 8 godina, oko 16 posto sudionika je preminulo. Preminuli su uglavnom stariji muškarci, manje obrazovani, manje bogati, manje tjelesno aktivni i slabijeg zdravlja od onih koji su još bili živi. Preminuli partneri su imali i tendenciju bilježenja nižeg zadovoljstva odnosima i životom, a i njihovi su partneri prijavljivali niže zadovoljstvo životom.


Za supružnike preminulih sudionika, vrlo je vjerojatno da će također umrijeti u narednom osmogodišnjem razdoblju.  Nalazi upućuju na to da je veće zadovoljstvo životom partnera na početku istraživanja povezano s nižim rizikom smrtnosti sudionika.


Rizik od smrtnosti za sudionike sa sretnim supružnikom, povećavao se sporije od rizika smrtnosti za sudionike s nesretnim supružnikom.


Povezanost između zadovoljstva životnim partnerom i rizika od smrtnosti održana je čak i nakon što su uzete u obzir važne sociodemografske varijable, samoprocjena zdravlja i morbiditeta te smrtnost partnera, prenosi News18.