Rješenje za gužve

Dojadio mu gust promet pa je osmislio genijalno rješenje: Izrađuje prometalo kojemu gužva nije problem

P. N.

FOTO/Wikimedia Commons, Miami

FOTO/Wikimedia Commons, Miami

U misiji pobjeđivanja gradske gužve, pomaže mu i njegov sin.Nema dvojbe oko toga da je prometna gužva jedno vrlo dosadno iskustvo. Bez obzira na pjesmu koja se vrti na radiju, bez obzira na ekipu koja je s vama u autu, sjediti usred gužve je totalno suludi trošak vremena.


Tako razmišlja i Jujun Junaedi (42) kojemu su prometne gužve dosadile, pa se bacio na zaista ambiciozan projekt. Junaedi izrađuje vlastiti helikopter od osam metara dužine jer mu je gužvi u Indoneziji “pun kufer”, prenosi LADBible. Na projektu radi više od godinu dana i nada se da će isti biti u “voznom stanju” do kraja ove godine ili početkom iduće. 


“Božjom voljom, moći ću napraviti testni let krajem ove ili početkom iduće godine. Zato je čitav proces vrlo dugačak”, kazao je za Kompas. “Potrebno je puno vremena da prikupim dijelove koji mi trebaju, a ne želim previše ugroziti financije kod kuće”, otkriva ovaj ambiciozni mehaničar.
U svojoj misiji nije sam jer mu pomaže njegov sin Febriansyah koji ima šesnaest godina. Febriansyah u radu koristi svoje znanje iz srednje škole, s YouTubea te iz vremena koje provodi pomažući tati u radionici. “Motor nam radi, ali još nismo letjeli jer nam gornji propeler nije dovršen”, kazao je Febriansyah.


Do sada je u projekt utrošeno više od šesto tisuća dolara, a Junaedi se nada da će, proradi li njegov helikopter, moći pomoć ljudima u zajednici. Kao inspiracija za projekt mu je poslužila indonezijska zračna taksi služba “Whitesky Aviation” koja je od 2017. do sada kompletirala 500 letova.


FOTO/KompasTV


FOTO/KompasTV