Beer Contract

Dogovorili ste cugu s frendom, a on je otkazao? U Švedskoj ga zbog toga možete tužiti

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Izašli ste van s frendom, a on vas je ostavio? Dogovorili ste kavu, ali je osoba u zadnji čas otkazala? Da se to ne bi ponovilo, u Švedskoj možete potpisati genijalan ugovorSvi smo mi imali (ili imamo još uvijek) frenda ili frendicu koja se usred večeri negdje izgubi, a vi ostanete sami za šankom. Ili dogovorite dobru staru kavu, a osoba se ne pojavi ili otkaže u zadnji trenutak pa ste prepušteni sami sebi i promjeni rasporeda. 


Švedska je stala na kraj takvoj situaciji. Ekipa sada može potpisati pravno obvezujući ugovorom u kojem stoji da će ići van zajedno – ako ga netko prekrši, može završiti na sudu zbog otkazivanja planova, javlja Unilad. 


Takozvani „Beer Contract“ ili na švedskom „Ölavtalet“ osmislilo je pivski brend Norrlands Guld da bi prijateljima osigurao društvena okupljanja i potaknuo ih da se drže planova i da se drže zajedno.
U ugovor se mogu ubaciti minute, vrijeme dolaska i polaska te mjesto nalaženja, a isti se može potpisati digitalno. Tko odustane od dogovora ili nestane iz ekipe, kaznit će se s 40 eura globe.


Charrlote Lijewall (Norrlands Guld) kaže: „Planiranje s prijateljima može biti zeznuto. Samo zato što ste se dogovorili za cugu, ne znači da će se ista i dogoditi. Da bi stali na kraj ovih srceparajućih otkazivanja i potaknuli Šveđane na držanje dogovora, odlučili smo osmisliti digitalni alat koji će prazne riječi pretvoriti u akciju s ugovorom koji to potvrđuje“.


Charlotte dodaje da „Beer Contract“ ne znači da se mora piti isključivo piva. Napominje da se može popiti bilo koja cuga, od hladne do tople i od alkoholne do bezalkoholne.


„Ako Šveđani imaju prijatelja koji otkaže dogovor za kavu, ovo je ugovor i za njih“, prenosi Unilad.