Pilići iz trgovine

Dječak dignuo cijelu industriju na noge: Iz jajeta u supermarketu – izlegao mu se pilić

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Dječak je pomoću inkubatora grijao jaje, iz kojeg se naposljetku izlegao pilićWilliam Atkins (14) želio je znati postoji li mogućnost da se iz jajeta kupljenog u supermarketu, izlegne pilić. Preko eBayja je kupio inkubator, a zatim i desetak jaja iz trgovine. Tri dana kasnije, šokirao se kad je čuo otkucaje srca iz jednog od jaja. Tri tjedna kasnije, ljuskica jajeta je počela pucati, a zatim se izleglo pile. 


William je bio oduševljen eksperimentom, a piliću je nadjenuo ime Jeremy. “Ljudi imaju neobičnu vezu s jajima. Vole ih jesti, ali ne vole razmišljati o tome što su ona zapravo”, izjavio je Marc Diacono, autor priručnika “The Chicken & Eggs River Cottage Handbook”, za Guardian. “Kad kupite kutiju jaja i razbijete jaje, pilić neće samo ispasti van”, dodaje.


Uzgajivači jaja za komercijalnu prodaju ubijaju muške piliće prilikom rođenja, osiguravajući tako da im ostanu samo ženke. Postoji mogućnost da se “odbjegli mužjak” provuče kroz ovakvu praksu, što je vjerojatno slučaj s Jeremyjem. Clarence Court, tvrtka koja je dostavila jaja koje je kupio William, nije sigurna kako se ovaj slučaj dogodio. Pretpostavljaju da je mužjaku slučajno bio dozvoljen ulaz u istu skupinu kao ženkama. 
“U komercijalnom uzgoju, ženke i mužjaci se razdvajaju od prvog dana starosti i čuvaju se odvojeno”, kaže Lucy Egerton, glasnogovornica britanskog Vijeća industrije jaja. “Vjerujemo da je komercijalna proizvodnja jaja točan proces. Mislimo da se ovo ne bi moglo dogoditi u nekom jatu komercijalnog uzgoja, iako bi se to moglo dogoditi u dvorišnom uzgoju”, prenosi Guardian.


Margaret Manchester, upraviteljica Durham Hensa, koja opskrbljuje kokoši na tržištu hobista, ističe da je čak i oplođeno jaje neživo biće. “Nema embrija dok se toplina ne primijeni ili preko kokoši koja sjedi na jajetu ili stavljanjem u inkubator.” Kaže da oplođeno jajašce nema drugačiji okus i neće nauditi zdravlju čovjeka.


U vrijeme dok je većina jaja dolazila s farmi koje su držale pjetliće, gotovo bi se sva jaja oplodila. Manchester kaže da se oplođeno jaje može uočiti gledajući u žumanjak: umjesto uobičajene male bijele točke, vidjet ćete prsten. Ali mit je da je prisutnost krvnih mrlja znak da je jaje oplođeno. “Pjege krvi su samo nešto što se može dogoditi u procesu polaganja jaja”, kaže Manchester za Guardian. 


Diacono napominje da je ovo sve više slučajnost nego stvarnost. Dodaje da jaja imaju potencijal za život, ali da to ne znači da svi trebamo postati vegani, već nas ohrabruje da preispitamo svoju vezu s hranom. “Svatko mora povući liniju kod toga što želi, a što ne želi jesti”, kaže Diacono.