Zapadna obala

DIVLJI ATLANTSKI PUT Irska obala ostavit će bez daha svakog putnika

Šarlota Brnčić

Foto:  Instagram

Foto: Instagram

Na putu ćete pronaći više od 50 plaža s plavom zastavom, 20 unutarnjih ruta i preko 500 događanja i festivala koji će vam omogućiti da doslovno uronite u irsku kulturuAko vas put odvede u Irsku ne propustite posjetiti Divlji Atlantski put koji se nalazi na zapadnoj obali Irske i otkriti najluđu stranu ove zemlje. Divlji Atlantski put proteže se na 2500 kilometara i prolazi kroz litice, sela, luke, svjetionike i močvare, a da pritom ni u jednom trenutku ne gubite pogled na Atlantski ocean. Divlji Atlantski put vodi od poluotoka Inishowen u Donegalu, prolazi kroz Ulster, do Kinsalea u Corku, na obali Keltskog mora. Divit ćete se najluđoj i najskrivenijoj strani atlantske obale Irske na ovom putu koji prolazi kroz litice u koje udaraju valovi i vjetar, prepune skrivenih uvala i plaža.


Tradicija


Epska ruta počinje od Corka te vodi do Donegala. Od malog obalnog grada Kinsale u Corku, cesta će vas odvesti do sjevernog Donegala, gdje su keltske tradicije ukorijenjene u zemlji koju krase dramatični krajolici. Na putu ćete pronaći više od 50 plaža s plavom zastavom, 20 unutarnjih ruta i preko 500 događanja i festivala koji će vam omogućiti da doslovno uronite u irsku kulturu. Usput imate priliku promatrati kitove, vježbati kajakarenje i druge sportove na vodi, kao i trekking i šetnje otkrivanjem dvoraca i litica.


U okrugu Kerry, put vas vodi na još dvije slikovite rute, Ring of Kerry i Slea Head Road na poluotoku Dingle. Usput možete boraviti u svjetioniku. Irska obala (od Corka do Donegala) jedno je od mjesta na svijetu gdje je najlakše uočiti velike kitove. Dok se u drugim područjima, kao u Patagoniji i na Havajima, kitovi dolaze razmnožavati, ovdje se dolaze hraniti. Obilje planktona znači da na relativno malom području ima mnogo kitova, a brojnost njihova viđenja je impresivna.


Divlja Irska
Poluotok Beara je ulaz u divlju i udaljenu Irsku, a vrhunac putovanja doživjet ćete na otoku Dursey (povezan s kopnenom žičarom), a do kojeg se dolazi nakon posjeta zaljevu Kenmare i njegovih najugodnijih stanovnika – foka. Vozeći se duž 542 km obale od Clare doći ćete do okruga Kerry. Prolazimo kroz legendarnu Loop Head gdje možete ostati u kući čuvara svjetionika. Ruta obiluje napuštenim plažama, koje oplahuju veliki valovi, a s njih se pruža pogled na otoke Skellig i Blasket.


Ruta od Clare do Mayoa, u srcu Connemare, duga je više od 500 km i prolazi kroz opuštajuću Killary Harbour, Derrigimlagh Bog i kultne litice Mohera. Putujući od Mayoa do Donegala prolazite kroz Downpatrick Head i Keem Strand kako biste došli u Sligo gdje se formiraju legendarni valovi poznati kao »prowlers« i koji dosežu visinu od 30 metara. U Bundoranu postoje škole surfanja i tu se svake godine u lipnju održava Međunarodni festival surfanja Irske.