Tehnika 4-7-8

Disanje kao sedativ: Ovo je tehnika disanja kojom možete pobijediti stres i nesanicu

P. N.

Izvor: Pixabay

Izvor: Pixabay

Tehnika 4-7-8 temelji se na indijskoj tehnici disanja pranajami, a sastoji se od tri faze. Prva faza traje četiri, druga sedam, a treća osam sekundi, po čemu je i dobila ime.Stres je u današnje vrijeme vjerojatno najveći čovjekov neprijatelj, pa ne čudi kako mnogi od nas ne mogu zaspati nakon psihički i fizički napornog dana.


U krevetu često vrtimo film od proteklog dana, razmišljamo o stresnim ili neugodnim situacijama u kojima smo se našli i pokušavamo shvatiti jesmo li ih ikako mogli izbjeći.


Takve misli ubrzavaju nam puls, proizvodi se veća količina adrenalina, smanjuje se lučenje hormona spavanja i evo savršenog recepta za nesanicu.
No ako postoji savršeni recept za nesanicu, postoji li i savršeni recept za opuštanje od stresa?


Andrew Weil, osim što je profesor, također je jedan od zagovornika holističke prakse disanja u borbi protiv stresa, tjeskobe i nesanice, piše Perfecta Dreams.


On ističe kako disanje snažno utječe na rad organizma, misaone procese i samo raspoloženje te da se jednostavnim fokusiranjem na disanje može postići opuštajući učinak.


Bilo da razmišljamo o nečemu ili peremo suđe, kada smo primorani pravilno disati moramo prekinuti ono što trenutno radimo. Pravilno disanje od nas zahtijeva preveliku koncentraciju, pa nije ni čudo da nas i dva duboka udisaja mogu smiriti. Naime plitko disanje ograničava kretanje dijafragme, a duboko disanje potiče izmjenu kisika i ugljičnog dioksida, što može usporiti rad srca i stabilizirati krvni tlak.


Naš živčani sustav dijeli se na simpatički i parasimpatički živčani sustav. Kad smo pod stresom aktivira se simpatički živčani sustav pa brže dišemo, brži su otkucaji srca i krvni tlak je viši. A dubokim disanjem aktivira se naš parasimpatički živčani sustav odgovaran za usporavanje organizma.


Tehnika 4-7-8 temelji se na indijskoj tehnici disanja pranajami, a sastoji se od tri faze. Prva faza traje četiri, druga sedam, a treća osam sekundi, po čemu je i dobila ime.


Što je dulje prakticirate, nakon nekog vremena trebali biste moći zaspati u roku 60 sekundi.


Postupak tehnike disanja 4-7-8:


Sjednite ili legnite na krevet


Postavite vrh jezika iznad gornjih zuba


Zatvorite usta i udišite kroz nos dok u sebi odbrojavate četiri sekunde


Zadržite dah u trajanju od sedam sekundi


Polako izdišite kroz usta osam sekundi


Ako ste početnik i teško vam je 15 sekundi izdržati bez udisanja (7 sekundi zadržavanje daha i 8 sekundi izdisaja), pokušajte skratiti trajanje. Na primjer, započnite s formulom 3-3-6. Važno je da ritam uvijek bude takav da izdah traje dvostruko dulje od udaha jer na taj način varate svoje tijelo da je već smireno i u stanju opuštenosti.