Podijeljeno pleme

Dirljivo okupljanje izgubljenih članova plemena u dolini Javari. Mislili su da su njihovi rođaci mrtvi

P. N.

Izvor: Screenshot/YouTube

Izvor: Screenshot/YouTube

"Nisu se vidjeli od 2015. To je bila emocionalna situacija i oni su plakali, mislili su da su njihovi rođaci mrtvi"Emocionalni video prikazuje trenutak kada se članovi podijeljenog plemena Korubo prvi put susreću nakon interne rasprave četiri godine ranije.


Nevjerojatne snimke snimio je Funai, brazilska nacionalna indijanska fondacija za zaštitu Indijanaca, tijekom ekspedicije koja je donijela mir u dolinu Javari.


Tim iz vladine agencije, zajedno s članovima plemena Korubo, krenuo je u najveću ekspediciju na tom područje u posljednjih 20 godina.
Dva tjedna nakon njihovog putovanja, grupa je napokon došla licem u lice s dva Korubo lovca, koji su bili povezani s Korubo članovima u ekspedicijskom timu.


Voditelj ekspedicije Bruno Pereira je rekao: “To je zapravo bilo prilično dirljivo. Ubrzo smo otkrili da su dva Koruba koji su dolazili u našem smjeru bili krvna braća Korubo plemena koji je bio dio ekspedicijskog tima.˝


“Nisu se vidjeli od 2015. To je bila emocionalna situacija i oni su plakali, mislili su da su njihovi rođaci mrtvi”, prenosi LAD Bible.


Skupina je potom odvedena na sastanak sa svih 34 pripadnika plemena Korubo, koji su cijepljeni i podvrgnuti nizu zdravstvenih pregleda.


Već desetljećima Korubo je bio u ratu s Matis plemenom, poznatim kao ‘ljudi mačke’ zbog brkova koje lijepe na lica.


Sukob je započeo 1920. godine kada su pripadnici Matis plemena oteli dvije Korubo djevojke.


Gotovo 100 godina kasnije napetosti su se ponovno povećale kada se pleme Korubo razdvojilo na dva dijela. U jednom dijelu plemena je ostao rođak jedne od dvije otete djevojke.


Prema izvješćima, članovi Matis plemena više puta su tražili pomoć od Funaija, jer vjeruju da su pripadnici Korubo plemena tražili osvetu nakon što su pogrešno vjerovali da je Matis pleme ubilo njihove rođake.


U udaljenom području nalazi se sedam nepovezanih plemena, što ga čini jednom od najvećih koncentracija izoliranih naroda u cijelom Brazilu.