Transakcije virtualnim valutama i dalje nezaštićene

Digitalni novčanik: Virtualni novac plijene hakeri, a valute rizične

Ladislav Tomičić

Trenutno u Europskoj uniji nema regulative koja bi zaštitila potrošače od gubitka ukoliko mjenjačnice virtualnog za stvarni novac propadnu ili iziđu iz poslaNema garancija da će virtualne valute ostati stabilne, a potrošači ničim nisu zaštićeni, upozorava EBAEuropsko tijelo za nadzor banaka EBA (The European Banking Authority) uputilo je upozorenje o nizu rizika koje sa sobom nosi kupnja, držanje ili trgovanje virtualnim valutama kao što je Bitcoin.U pojašnjenju virtualnih valuta EBA ističe da se radi o »nereguliranom digitalnom novcu«, koji se pojavljuje u mnogim formama. Počeo se koristiti u okruženju interaktivnih igara na internetu te na socijalnim mrežama, da bi se razvio kao sredstvo plaćanja prihvaćano i u »stvarnom životu«.  – Mogućnost plaćanja virtualnim novcem sad je narasla do te mjere da se za njega mogu kupovati proizvodi, odnosno da se njime može plaćati u restoranima i zabavnim parkovima. Ovakve transakcije često ne uključuju nikakve pristojbe i naknade, kao niti banke, navodi EBA.  Digitalne valute mogu se kupiti pravim novcem na on-line »platformama za razmjenu«. Tad bivaju transferirane na osobni račun poznat kao »digitalni novčanik«. Koristeći takav novčanik, potrošači mogu slati virtualni novac putem interneta bilo kome tko ga je spreman prihvatiti. Virtualni novac potom je moguće razmijeniti za pravi novac – eure, funte ili dolare.


  – Potrošači kod korištenja virtualnih valuta kao sredstva plaćanja nisu zaštićeni regulativom i postoji rizik da pri tom izgube svoj novac. Nema garancija da će virtualne valute ostati stabilne, stoji u priopćenju EBA-e.
  Upozorenje je izdano u vrijeme kad nadležni propituju sve relevantne aspekte, kako bi utvrdili mogu li se i trebaju li se te valute regulirati i nadzirati.


  Do tada, upozorava EBA, potrošači moraju biti svjesni rizika povezanih s korištenjem virtualnog novca.


  – Potrošači moraju biti svjesni da je mijenjanje virtualnih valuta za pravi novac neregulirano i da banke ne pohranjuju virtualni novac kao depozit. U Europskoj uniji nema regulative koja bi zaštitila potrošače od financijskog gubitka ukoliko mjenjačnice virtualnog za stvarni novac – gdje se virtualni novac i pohranjuje – propadnu ili iziđu iz posla, stoji u priopćenju.


  Također, u EBA-i napominju da »digitalni novčanici«, koje potrošači imaju na svojim kompjuterima ili pametnim telefonima, nisu sigurni od hakerskih upada. Već su, tvrdi se, zabilježeni slučajevi u kojima su potrošači izgubili značajne količine virtualnog novca, s gotovo nikakvim izgledima da im isti bude vraćen. Kod korištenja virtualnog novca za komercijalne transakcije potrošači nisu zaštićeni bilo kakvim EU zakonom o povratu sredstava, napominju u EBA-i.


  Poseban problem, ističe se, jest činjenica da transakcije virtualnim valutama osiguravaju gotovo potpunu anonimnost, zbog čega su moguće zloupotrebe virtualnog novca za kriminalne aktivnosti, uključujući i pranje novca. Takve zloupotrebe mogle bi dovesti do situacije u kojoj bi nadležne agencije zatvarale mjenjačnice (virtualne banke) i tako spriječile potrošače da dođu do svog, na tim mjestima pohranjenog novca.