Evolucija

Darwin uživo: Slonovi evolucijom gube dio tijela zbog kojeg su najviše ubijani

P. N.

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Gotovo pa nestali, afrički slonovi u fascinantnom primjeru evolucije, gube svoje kljove zbog desetljeća krivolovaNajstariji slonovi u Nacionalnom parku Gorongosa (Mozambik) na svojim tijelima nose ožiljke kao tragičan podsjetnik na rat koji je u Mozambiku trajao 15 godina. Mnogo tih slonova je bez kljovi. Preostali su slonovi jedini preživjeli konflikt koji je ubio gotovo 90% ovih životinja.


Najčešće su ubijane zbog kljova, čijom se prodajom zarađivalo za financiranje oružja vojnika, objašnjava britanski Telegraph. Sada se događa fenomen prirodne evolucije koji omogućuje slonovima da se rađaju bez kljovi. Znanstvenici ovo nazivaju prirodnom darvinističkom evolucijom, gdje se slonovi rađaju bez kljova kao prirodni obrambeni mehanizam protiv krivolovaca. 


National Geographic prenosi da su u Gorongosi, biološku prednost u preživljavanju od krivolova, imali slonovi kojima nisu izrasle kljove. Posljednji podatci pokazuju da trećina mlađih ženki, u generaciji rođenoj nakon 1992. godine, nije nikada razvila kljove.


Ovaj se fenomen događa u 2 do 4% ženki afričkih slonova. Istraživačica National Geographica,  Joyce Poole, tvrdi da je nekada živjelo oko 4000 slonova u Nacionalnom parku Gorongosa. Kao posljedica rata, ova se brojka smanjila na tri znamenke.
Poole u novom istraživanju, koje još nije objavljeno, dolazi do zaključka da je od 200 odraslih ženki, 51% onih koje su preživjele rat – bez kljova. 32% ženki rođenih nakon rada, rođeno je u potpunosti bez kljova. Slučaj nije zabilježen samo u Gorongosi, već i u drugim državama gdje su krivolovci ubijali nedužne životinje zbog kljova.


U Južnoj Africi, evolucija je posebno ekstremna. Prema podatcima National Geographica, u Nacionalnom parku za slonove, Addo, 98% od ukupno 174 ženke, rođeno je bez kljovi početkom 2000. godine.