Ujedinjeni front

Crkva u protu-kampanji na Kubi okupila stotine prosvjednika protiv gay braka

P. N.

Izvor: YouTube/AP Archive/Screenshoot

Izvor: YouTube/AP Archive/Screenshoot

“To je prvi put od pobjede revolucije da su evangeličke crkve stvorile ujedinjeni front. To je povijesno˝Više od 100 bračnih parova obučenih u svadbenu odjeću okupilo se na obalnom bulevaru Malecón na kako bi obnovili svoje vjenčane zavjete i prosvjedovali protiv homoseksualnih brakova na Kubi.


Prosvjed je dio dosad neviđene kampanje evangeličke crkve kojim se protivi elementima novog Ustava, kojem u nedjelju slijedi referendum, piše Guardian.


“Govorimo u korist braka kako je prvobitno zamišljeno”, rekao je biskup Ricardo Pereira iz metodističke crkve na Kubi, koji je naglasio da događaj nije politički, već “izraz vjere”.
“To je prvi put od pobjede revolucije da su evangeličke crkve stvorile ujedinjeni front. To je povijesno˝, dodao je.


32-godišnja prosvjednica Debora Lisset Covas, mišljenja je kako demonstracije nisu homofobne.


“Moja tetka je lezbijka i imam homoseksualne prijatelje i kolege. Sve su to Božje tvorevine i ja ih volim ”, rekla je. “Ali ne želim da se u školama podučava rodna ideologija. To je ono što se događa u drugim zemljama nakon što se legaliziraju gej brakovi.˝


Dok država koristi televiziju, novine i javne panoe kako bi potaknula stanovništvo da glasuje za novi Ustav, evangelička crkva vodi nezapamćenu protu-kampanju.


Po crkvama su obješeni trimetarski transparenti:”Ja sam za izvorni dizajn. Brak: muškarac + žena. “


Crkve su tiskale stotine tisuća plakata i letaka koje su vjernici zalijepili na vrata, uličnu rasvjetu i unutar autobusa.


Crkva je podnijela peticiju sa 178.000 potpisa protiv zakonskog priznanja homoseksualnih brakova na kubanskom Narodnom zboru u listopadu prošle godine.


Visoko organizirana akcija crkve preplavila je kampanju za podršku homoseksualnim brakovima koju vodi državni Nacionalni centar za seksualno obrazovanje (Cenesex) i LGBT zajednica na otoku. Većina nezavisnih LGBT aktivista na otoku uglavnom se oslanjala na postove društvenih medija.


Kubanska vlada odbacila je uvođenje gay braka u novi Ustav nakon masovnog odbijanja javnosti. Na javnim konzultacijama o novom Ustavu organiziranom u susjedstvima, na radnim mjestima i na sveučilištima prošle godine, Kubanci su dali 192.408 komentara na članak 68., kojim su brak definirali kao “dobrovoljni sindikat dvoje ljudi”, a ne sindikat “između muškarca i žene” kao u sadašnjem Ustavu. Velika većina zatražila je ukidanje članka 68.


98 posto kubanskog biračkog tijela izašlo je na glasovanje o sadašnjem Ustavu Kube 1976. godine. Međutim, posljednjih godina odaziv je pao. Iako se snažno potiče, glasovanje na Kubi je opcionalno i glasački listići su tajni. Kuba ne dopušta međunarodnim promatračima reviziju izbora, prenosi The Guardian.