Dečki, pripazite

Cipele na bosu nogu su hit, ali mogu biti opasne: Evo 4 savjeta za zdrave noge

Hina

REUTERS

REUTERS

Atletsko stopalo ili tinea pedis je gljivična infekcija koja se obično prvo pojavljuje između prstiju nogu, najčešće između četvrtog i petog prsta.Podliježete li trendu i običavate nositi cipele bez čarapa, riskirate i više od smrdljivih nogu, a to je razvoj uporne gljivične infekcije, upozoravaju stručnjaci s londonskog Instituta za podijatriju (dijagnosticiranje i liječenje bolesti stopala).


Podijatrica, dr. Emma Stephenson kaže da se u praksi sve češće susreće s problemima koje joj iznose mladići u dobi od 18 do 25 godina.


Mnogi se žale na poteškoće koje im uzrokuju znojna stopala jer obuću nose bez čarapa da bi bili u trendu ili imaju neprikladnu obuću, koja nije od prirodne kože.
Ni djevojke ni mladići nisu odoljeli trendu golih gležnjeva koji je u zadnje vrijeme moderan među svjetskim selebritijima na crvenom tepihu.


Pjevači Sam Smith i Tinie Tempah često pokazuju svoje »muževne gležnjeve« kada nose jesenske i zimske modele cipela bez čarapa, a na modnim pistama često se mogu vidjeti modeli u brogsicama ili tenisicama bez čarapa.


Tempah je čest gost londonskih modnih revija. Obično sjedi u prvome redu, pa se dobro vidi da je obuo cipele na bose noge.


Dr. Stephenson kaže da »stopala u prosjeku dnevno izluče nešto više od dva decilitra znoja«.


Prevelika vlažnost zraka i vrućina mogu rezultirati infekcijama poput atletskog stopala.


Atletsko stopalo ili tinea pedis je gljivična infekcija koja se obično prvo pojavljuje između prstiju nogu, najčešće između četvrtog i petog prsta.


Češće se javlja kod osoba čija se stopala jako znoje, primjerice kod sportaša ili osoba koje provode mnogo vremena u radnoj obući.


Za mladiće koji žele ostati u trendu, a pritom ne »zaraditi« gljivičnu infekciju dr. Stephenson ima nekoliko savjeta:


1. Umjerenost. Smanjiti na minimun vrijeme provedeno u cipelama bez čarapa.2. Koristiti sprej protiv neugodnog mirisa nogu, stopala i obuće.3. Ipak navući čarape – stopalice koje se ne vide i ne vire iz obuće.4. Pri pojavi bilo kakvog svrbeža ili ljuštenja kože javiti se liječniku dermatovenerologu.