Operacija "Tacana"

CIA objavila nove dokumente: Pokušali trenirati golubove za špijunažu, ali sve je neslavno propalo

P. N.

FOTO/Public Domain Pictures

FOTO/Public Domain Pictures

Provođenje projekta je započelo 1970-ih, a razvio se iz ostalih programa u kojima je CIA trenirala životinje-špijuneNovi dokumenti američke Središnje obavještajne agencije CIA otkrivaju da je agencija pokušavala trenirati golubove koji bi odletjeli na tajne misije i nosili kamere, te špijunirali Sovjetski savez, prenosi MSN.


BBC javlja da u dokumentima koje je objavila sama Agencija, stoji da je riječ o programu naziva “Tacana”. Program je uključivao golubove s malim kamerama koji bi fotografirali ključne sovjetske instalacije. 


Provođenje projekta je započelo 1970-ih, a razvio se iz ostalih programa u kojima je CIA trenirala životinje-špijune. Među prijedlozima za treniranje životinja, navode se sokolovi, psi, mačke i dupini.
CIA se odlučila za golubove zbog njihove jedinstvene mogućnosti da se vrate kući nakon što su pušteni na nepoznati teritorij. Istu su taktiku koristili Britanci u Drugom svjetskom ratu. 


Ostaje tajnom koliko su misija za CIA odradili golubovi, ali u jednom izvještaju piše da je jedna od meta uključivala sovjetsko brodogradilište u tadašnjem Lenjingradu (danas Sankt-Petersburgu) gdje su Rusi proizvodili podmornice.


 


Program je zaključen krajem 70-ih jer je prema izvješću Agencije, bio previše nepouzdan da bi se nastavio. Prema izvješćima koje prenosi MSN, nekoliko je ptica zbrisalo sa skupim kamerama, dok je neke napao sokol, pa su izgubile uređaje.