Vole društvo

Britanci zahtijevaju zabranu samostalnog prodavanja kunića, problem je njihova psiha

P. N.

Foto Flickr

Foto Flickr

Istraživanje je otkrilo kako su ove preslatke životinje između hrane i druženja rađe birale druženje s drugim kunićimaBritansko udruženje veterinara objavilo je kako trgovine sa životinjama više ne bi smjele prodavati kuniće samostalno, već u paru, i to zbog njihova – psihičkog stanja. Kunići, prema njihovim tvrdnjama, često padaju u depresiju i tuguju kada su sami, prenosi VT. 


Prema istraživanju, koji su Britanci objavili prošloga lipnja, gotovo polovica kunića koji su bili držani kao kućni ljubimci okarakterizirani su kao usamljeni. Istraživanje je provedeno na 18.000 veterinara u Ujedinjenom Kraljevstvu te je dokazano kako je 42 posto kunića prodano samostalno, a da je 73 posto veterinara primijetilo kako potrebe kunića nisu bile ispunjene zbog nedostatka društva. 


Istraživanje je također otkrilo kako su ove preslatke životinje između hrane i druženja rađe birale druženje s drugim kunićima. Zbog svega navedenoga, Britansko udruženje veterinara podnijelo je zahtjev britanskoj vladi da zabrani prodaju kunića samostalno. 
– Bilo da su u zatvorenom prostoru ili vani, kunići kao kućni ljubimci su vrlo društvene životinje i imaju koristi od povezivanja s odgovarajućim suputnikom, tako da je veliki problem što mnogi u Velikoj Britaniji i dalje žive sami. Važno je prepoznati značaj druženja i odgovarajući smještaj kako bi zečevi bili sretni i zdravi – rekla je predsjednica BUV-a Daniella Dos Santos.