Popis časopisa 'Global Finance'

BOLJA OD ITALIJE I FRANCUSKE Hrvatska na 22. mjestu liste najsigurnijih zemalja svijeta

P. N.

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Hrvatska je na 22. mjestu, što je značajno više na ljestvici u odnosu na ostale europske zemlje poput Francuske (36), Velike Britanije (38), Italije (40), Bosne i Hercegovine (56), Grčke (57) i Srbije (58). Sjedinjene Države zauzele su 65. mjesto, Turska 107. mjesto, a Rusija 108.Hrvatska je na nedavno objavljenoj listi najsigurnijih zemalja svijeta završila na 22. mjestu. Popis iz 2019. godine sastavio je njujorški magazin Global Finance. Izmjerena su tri bitna čimbenika za sastavljanje popisa; rat i mir, osobna sigurnost i rizik od prirodnih katastrofa.


Prvih 20 najsigurnijih zemalja na svijetu su sve europske zemlje koje su razvile gospodarstvo i zdravstvene sustave, a Katar, Singapur, Novi Zeland i Kanada su jedine neeuropske zemlje u prvih 20 zemalja, prenosi TimeOut Croatia.


Hrvatska je na 22. mjestu, što je značajno više na ljestvici u odnosu na ostale europske zemlje poput Francuske (36), Velike Britanije (38), Italije (40), Bosne i Hercegovine (56), Grčke (57) i Srbije (58). Sjedinjene Države zauzele su 65. mjesto, Turska 107. mjesto, a Rusija 108.
Visoki rang Hrvatske ne bi trebao biti iznenađenje za stanovnike zemlje, čije se ulice smatraju nevjerojatno sigurnim mjestima, premda nemaju tako vidljivu policijsku prisutnost kao u drugim europskim zemljama.


Ubojstva i prijavljeni slučajevi seksualnog zlostavljanja ili silovanja izuzetno su rijetki u zemlji u usporedbi s drugim zemljama, uključujući veći dio Europe.


U hrvatskim selima je iznimno uobičajeno da ljudi ne zaključavaju svoja ulazna vrata ili čak svoje automobile, a izuzetno mali rizik od prirodnih katastrofa u Hrvatskoj također je pridonio visokoj rangiranosti, piše TimeOut Croatia.