Opasni gmizavac

Boa skoro ubila spasiteljicu zmija: Imam bou oko vrata, požurite

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Ugledavši zastrašujuću scenu vatrogasci su brzo reagirali i boi odsjekli glavu kako bi spasili ženu, nakon čega je hitno prebačena u bolnicu na liječničku obradu. »Zmija nije htjela popustiti stisak i nije bilo druge opcije«, kazao je vatrogasac Wes Mariner.SHEFFIELD LAKE – Žena iz Sheffield Lakea, iz američke savezne države Ohio, panično je nazvala je spasilačku službu i jedva prozborila da joj je oko vrata omotana dvometarska zmija ‘boa constrictor’ koja je sve više steže i istovremeno grize po licu, prenijeli su američki lokalni mediji, navodeći da spomenuta žena slovi kao spasiteljica napuštenih pitona, boi i ostalih udava.


»Imam bou oko vrata, požurite«, prozborila je žena dežurnom koji se odazvao na 911. Na doznačenu adresu su za nekoliko minuta stigli i policija i vatrogasci, koji su ženu pronašli kako leži ispred kuće na prilaznom putu, dok ju je zmija i dalje stezala i grizla po licu.


Ugledavši zastrašujuću scenu vatrogasci su brzo reagirali i boi odsjekli glavu kako bi spasili ženu, nakon čega je hitno prebačena u bolnicu na liječničku obradu.
»Zmija nije htjela popustiti stisak i nije bilo druge opcije«, kazao je vatrogasac Wes Mariner.


Spašena žena, čiji identitet nije objavljen, u tom je kraju poznata kao spasiteljica napuštenih zmija, kućnih ljubimaca, i u svom domu je u trenutku napada imala 11 golemih neotrovnica, dvije boe i devet pitona.


Inače, 2015. američki znanstvenici su razbili mit da ta opasna zmija guši svoj plijen. Istraživanje je pokazalo da je smrtonosni stisak toliko jak da zaustavlja protok krvi pa svi vitalni organi ostanu bez kisika. Njihovo otkriće objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal of Experimental Biology.


Taj cirkulatorni udar, kažu stručnjaci, drugačiji je, puno brži i učinkovitiji način ubijanja plijena od gušenja. Voditelj istraživanja, prof Scott Boback sa sveučilišta Dickinson u Pennsylvaniji pojasnio je da blokada dotoka krvi u mozak izaziva smrt »u roku nekoliko sekundi«.


«Zaustavljanje cirkulacije izaziva smrt puno brže od gušenja. Dakle, možemo je smatrati puno preciznijom i učinkovitijom metodom ubijanja«, rekao je Boback. U ranijoj studiji, isti tim znanstvenika otkrio je da zmije mogu osjetiti otkucaje srca svoje žrtve i da prestaju stiskati plijen kada se ono zaustavi.


Boe constrictori su među najdužim zmijama, iza anakondi i pitona. Boa može narasti do 4 metara i težiti do 30 kilograma. Boe se prodaju u trgovinama za kućne ljubimce i, iako ih se ne smatra agresivnima, mogu ubiti čovjeka i tih slučajeva ima.