Njemački spasioci

Bjeloglavi sup Kupala s Cresa spašen u Njemačkoj. Pogledajte samo koliku je rutu preletio

Marinko Glavan

Photo Umweltzentrum Dresden e.V., Oporavilište za bjeloglace supove Beli, Cres

Photo Umweltzentrum Dresden e.V., Oporavilište za bjeloglace supove Beli, Cres

Kupala je preletio 800 kilometra do Njemačke, a sad se nalazi u oporavilištu za ptice u Dresdenu, odakle će u ožujku biti vraćen na CresRIJEKA – Mladi bjeloglavi sup imena Kupala, pušten iz Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu u rujnu ove godine, spašen je u njemačkom Dresdenu, nakon što je pronađen iscrpljen i izgladnio od višemjesečnog lutanja koje ga je odvelo skroz do sjevera Njemačke.


Vijest o spašavanju Kupale potvrdio nam je voditelj Centra Beli Tomislav Bandera Anić, koji je istog supa već jednom spasio iz mora pokraj otoka Plavnika, u lipnju ove godine, nakon čega je do rujna bio na oporavku u Belom, a potom je, zajedno s još pet mladih supova u rujnu pušten na slobodu.


– Kupala se nalazi u oporavilištu za ptice u Dresdenu. U medijima se pojavilo nekoliko netočnih informacija, među ostalim i ona da je ime ptice Kvarner, no najbitnije je da je sup spašen. U stalnom smo kontaktu s direktorom oporavilišta Steffenom Kellerom, te smo u dogovoru s njim i VCF-om, krovnom europskom organizacijom za zaštitu lešinara, odlučili da tamo i ostane do ožujka, kada će biti vraćen na Cres, kaže Bandera Anić, dodajući kako je ptica smještena u vrlo dobrim uvjetima koji će joj pomoći u oporavku do povratka u Hrvatsku, kada će se pridružiti skupini od još šest u međuvremenu spašenih mladih supova, te kada se posve oporavi, ponovno biti puštena na slobodu.
Iz Centra u Belom cijelo su vrijeme pratili kretanje Kupale, s obzirom da je, osim prstenovima, bio „opremljen“ i GPS odašiljačem, koji je pokazao njegovu, za supove neuobičajenu rutu.– Iako je bio pušten zajedno s još pet ptica, Kupala je sam krenuo prema sjeveru. Supovi se obično kreću u skupinama, a u jesen najčešće kreću prema jugu, odlazeći do Grčke, Jordana, Sirije i drugih zemalja. On je krenuo na suprotnu stranu i to sam, za razliku od ostalih, preletjevši dijelove Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Poljske i Češke, sve do sjevera Njemačke, odakle je krenuo natrag prema jugu.Očito je da na tom putu nije uspio pronaći dovoljno hrane, jer je pronađen iscrpljen, a vaganje je pokazalo i gubitak težine. Dogovoreno je da do ožujka ostane u Njemačkoj, uz uvjet da ne bude u kontaktu s ljudima, pa ni novinarima koji su zainteresirani za ovaj slučaj, kako bi sačuvao svoju divlju prirodu i nagone. Kada se vrati, bit će u skupini s još šest supova, da ga pokušamo socijalizirati s njima, te se nadamo da će idući put krenuti u pravom smjeru, kaže voditelj Centra.Na našu primjedbu da bi Kupali možda trebalo promijeniti ime u Srećko ili nešto slično, s obzirom da je već dva puta spašen na rubu iznemoglosti, Bandera Anić odgovara kako nije neuobičajeno da isti sup bude spašavan u više navrata, posebice kada je riječ o mladim, neiskusnim pticama.


– Svašta se događa, nažalost, imamo i tragičnih ishoda, kao u slučaju ptice imena Perun, čiji su ostaci pronađeni u Crnoj Gori, blizu Ulcinja, a pokazalo se da je ubijen sačmom iz lovačke puške. Kupala je bio bolje sreće i dobit će još jednu priliku da se vrati u divljinu, kaže Bandera Anić.