RMS Titanic

Bakterije će pojesti čitavu olupinu: Novi izgled Titanika šokirao ronioce

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Na raspadanje Titanika koji se nalazi na dnu oceana utječe i erozija nastala zbog slane vode i snažnih oceanskih struja. Titanik je potonuo 1912. godine nakon što je u sjevernom Atlantskom oceanu udario od ledenjak. Brodu teškom 52 tisuće tona i dugačkom 269 metara bilo je to prvo i posljednje putovanje. Ronioci su nedavno otkrili da brod na dnu oceana izjedaju more i bakterije, a veći dijelovi broda su već izgubljeni, prenosi MSN.


Prvo ronjenje do olupine u posljednjih četrnaest godina, omogućilo je istraživačima da vide mnoge promjene. “Titanik se vraća prirodi”, rekao je Parks Stephenson, povjesničar za Titanik, koji je bio dio nove ekspedicije. 


Kazao je i da je razina degradacije “šokantna”, a neke značajke broda, poput kapetanove kade, potpuno nestaju. “Čitava kabina na palubi se s te strane ruši, a sa sobom odnosi i susjedne sobe. To kvarenje će se samo nastaviti”, dodao je u izjavi. 
Ronioci su bili dio ekipe za novi dokumentarac, a uspjeli su pregledati i čitav novi život koji je na olupini pronašao brod, stoljeće nakon što je Titanik potonuo. Pronašli su i mikrobe koji jedu metal i koji su odigrali veliku ulogu u raspadanju broda. 


“Postoje mikrobi koji jedu željezo s olupine stvarajući strukture izgledom slične stalaktitima, koji su puno slabiji od metala”, kaže Clare Fitzsimmons, znanstvenica u ekspediciji. 


Na raspadanje Titanika koji se nalazi na dnu oceana (3.784 metara) utječe i erozija nastala zbog slane vode i snažnih oceanskih struja. 


Voditelj ekspedicije je istraživač Victor Vescovo, a sudjelovali su i Stephenson te vodič Rob McCallum. Vratili su se s prvim 4k snimkama Titanika, otkrivajući trenutno stanje broda.


Nova izvješća o bakterijama


“To je velika olupina, ali nisam bio pripremljen na to koliko je doista ogromna. Bilo je nevjerojatno sve to vidjeti”, rekao je Vescovo.


FOTO/YouTube Screenshot, Atlantic Productions


FOTO/YouTube Screenshot, Atlantic ProductionsPovodom stote obljetnice potonuća, NOAA je izjavila da se brod može očuvati tako da ga se ostavi na miru, te ako mu se bude prilazilo isključivo iz edukacijskih, znanstvenih ili kulturalnih razloga. Tada su govorili da bi se trup i struktura broda trebala srušiti tijekom narednih pedeset godina. 


Ali, od tada su stigla nova izvješća prema kojima novootkrivena bakterija izjeda brod. 2018. godine, BBC je prenio da bakterija (Halomonas titanicae) može značiti potpuni raspad broda u tek nekoliko desetljeća. 


FOTO/YouTube Screenshot


FOTO/YouTube ScreenshotRobert Blyth (Nacionalni pomorski muzej Velike Britanije) za BBC je objasnio važnost dokumentiranja broda prije njegovog nestanka. “Svi preživjeli su već preminuli, pa mislim da je važno iskoristiti olupinu dok još uvijek ima nešto za ispričati”, kazao je. 


FOTO/YouTube Screenshot


FOTO/YouTube Screenshot“Budućnost olupine će s vremenom nastaviti propadati što je prirodni proces. To su prirodne bakterije, tako da je razlog brzog propadanja broda grupa bakterija, jedna zajednica koja ga izjeda”, rekla je znanstvenica u novoj ekspediciji, Lori Johnson.