Čudni su putevi Božji

Baka “restauratorica” spasila grad time što je uništila fresku s likom Isusa Krista

Portal Novilist.hr

Od 'restauracije' do danas više od 150.000 turista posjetilo je grad samo kako bi vidjeli sliku na zidu crkvice - uz upad od 1 euro - i to iza prozirnog plastičnog zaslonaŠpanjolski gradić čudesno se oporavio nakon što je tamošnja umirovljenica prije dvije godine uništila fresku iz 19. stoljeća. Njezin čin, koji je tada izazvao međunarodnu sprdačinu, ali i očaj povjesničara umjetnosti, danas je glavni razlog turističkog procvata grada kojeg je kriza teško pogodila.


Kako piše Independent, Cecilia Giménez (83) pokušala je 2012. godine restaurirati fresku ‘Ecce Homo’ koja prikazuje Isusa Krista okrunjenog trnjem u rimokatoličkoj crkvi Santuario de la Misericordia, u malom španjolskom gradu Borja kraj Zaragoze. Čuveni rad slikara Eliasa Garcije Martineza posljednjih 100 godina zauzimao je počasno mjesto u crkvi. Freska je zbog vlage propadala, a Cecilia Gimenez to više nije mogla gledati pa se prihvatila posla.


Iako se taj čin na početku vodio kao težak slučaj vandalizma, gospođa Gimenez sama se predala policiji i priznala da je ona ta koja je, u najboljoj namjeri, pokušala popraviti svoju omiljenu sliku.
No, ironijom sudbine, glas o uništenom remek-djelu se proširio i izazvao neviđeni turistički bum u gradu sa samo 5.000 stanovnika. Osim toga, umjetnički poduhvat gospođe Gimenez bio je inspiracija i za jednu komičnu operu. Libretist Andrew Flack, koji je otputovao u Borju kako bi istražio projekt, opisao je incident kao “čudo”.


– Za mene, ovo je priča o vjeri, rekao je za New York Times.


Od ‘restauracije’ do danas više od 150.000 turista posjetilo je grad samo kako bi vidjeli sliku na zidu crkvice – uz upad od 1 euro – i to iza prozirnog plastičnog zaslona.


– Zašto je ljudi dolaze vidjeti ako je to tako loše umjetničko djelo? – dodao je Flack – To je neka vrsta hodočašća, koje su mediji pretvorili u fenomen. Čudni su putevi Božji. Tvoj pad, mogao bi biti čudo.


Ovog Božića novi i unaprijeđen  ‘Ecce Homo’ otisnut je na lokalni listić lutrije, pojavljuje se u jednom manjem filmu, a dobrodušnu je “restauratoricu” pretvorio u lokalnog celebrityja.


Tako je freskina slava stabilizirala proračun grada u kojem je nestalo preko 300 radnih mjesta za vrijeme recesije u Španjolskoj.