Loše navike

Autorica istoimene knjige govori o 13 stvari koje mentalno snažne žene ne rade

P. N.

Izvor: Pixabay

Izvor: Pixabay

Očekivanja okoline, društveni pritisci i suptilne razlike u načinu na koji podižemo djevojčice samo su neki od čimbenika koji potiču žene da se stvore te nezdrave navike.Izgradite mentalne mišiće na isti način na koji gradite fizičke mišiće – vježbajte. Dobre navike, poput dizanja utega, pomoći će vam da ojačate. Ali odustati od kontraproduktivnih loših navika, kao što je jesti previše ´junk´ hrane, je ključno ako zaista želite postići napredak.


Dok su vježbe koje grade mišićne mišiće jednake i za muškarce i za žene, spol može igrati ulogu kada je riječ o kontraproduktivnim lošim navikama koje vas mogu obuzeti, piše za Psychology Today Amy Morin, autorica knjige ˝13 stvari koje mentalno jake žene ne rade˝.


Očekivanja okoline, društveni pritisci i suptilne razlike u načinu na koji podižemo djevojčice samo su neki od čimbenika koji potiču žene da se stvore te nezdrave navike.
Prepoznavanje vaših nezdravih navika prvi je korak u stvaranju pozitivnih promjena. Evo 13 stvari koje mentalno jake žene ne rade:


Ne uspoređuju sebe s drugim ljudima


Bez obzira tražite li Instagram fotografije odmora slavnih, ili čujete da vaš prijatelj govori o svojoj najnovijoj povišici, uspoređivanje s drugima je primamljivo. Ali svaka minuta koju provodite uspoređujući svoj život s tuđim životom je 60 sekundi u kojima se ne fokusirate na svoje ciljeve.


Ne inzistiraju na savršenstvu


Perfekcionizam ima okrutan ironičan zaokret koji će uzrokovati da doživite tako visoku razinu stresa da će ono što radite zapravo neće ispuniti očekivanja. Uspostavite visoka očekivanja za sebe, ali nemojte postaviti nevjerojatno visoku razinu.


Ne vide ranjivost kao slabost


Tražiti pomoć, priznati vaše slabosti i priznati da nemate sve odgovore nisu znakovi slabosti.


Ne dopuštaju manjku samopouzdanja da ih zaustavi da dosegnu svoje ciljeve


Vaš mozak će vas pokušati uvjeriti da niste dovoljno dobri, dovoljno sposobni ili dovoljno pametni. Ali ne vjerujte svemu što mislite jer ste u stanju sami sebe podcijeniti.


Ne analiziraju svaku situaciju iznova


Ponavljanje istih stvari iznova i briga što bi moglo krenuti naopako troši dragocjeno vrijeme i mentalnu energiju. To će uzeti danak vašem psihološkom blagostanju. Posvetite se rješavanju problema i produktivnom djelovanju, umjesto da razmišljate i pretjerujete.


Ne bježe od teških izazova


Bilo da se radi o promociji na lidersku poziciju ili o neugodnom razgovoru s prijateljem, izbjegavanje teških izazova vas vuče u negativna stanja. Suočite se sa svojim strahovima jedan po jedan korak i dobit ćete samopouzdanje.


Ne boje se kršiti pravila


Od rane dobi, mnoge djevojke uče da je važno biti pristojan i dobro odgojen. Oni koji krše pravila mijenjaju svijet i to nije klišej.


One se ne izdižu iznad drugih kako bi se osjećale bolje


Možda će biti primamljivo pokušati podići vlastiti status ukazujući na tuđe nedostatke, ali žene koje govore lijepo o drugima su one koje stvarno uspijevaju u životu.


Ne dopuštaju drugima da im ograniče potencijal


Bilo da vam je netko rekao da nikada nećete biti ništa ili ste odbijeni za promociju, drugi ljudi mogu ograničiti vaš potencijal samo ako im to dopustite. Izgradite vjeru u sebe i ne dopustite da vas kritika ili odbijanje zaustave.


Ne krive sebe kada se dogode loše stvari


Iako je važno prihvatiti osobnu odgovornost kada pogriješite, toksična krivnja čini više štete nego koristi. Reći “Napravio sam loš izbor” mnogo je produktivnije od razmišljanja “Ja sam loša osoba”.


One ne šute


Od poslovnih sastanaka do društvenih okupljanja, studije pokazuju da žene ne dobivaju toliko prostora za razgovor kao muškarci. Govori i pronađi svoj autentični glas kako bi te mogli čuti.


One ne oklijevaju kada se trebaju ponovno izgraditi


Kako sazrijevate, vaša osobnost, prioriteti i vrijednosti će se pomaknuti pa biste trebali i vi. Bez obzira na to jeste li ste u dobi od 40 godina napravili potpuni pomak u karijeri ili ste se odlučili prigrliti svoju duhovnost sa 60 godina, ponovno otkrivanje sebe ključno je za osobni rast.


Ne plaše se vlastitog uspjeha


Žene se boje da će izgledati arogantno ili preambiciozno. Čak i kada su pohvaljene, one će vjerojatno prenijeti zasluge na drugu osobu ili će odmah uzvratiti kompliment. Vježbajte s jednostavnim “hvala” i uživajte u svojim postignućima.


Izgradite svoj mentalni mišić


Srećom, svatko ima tu sposobnost promjenom načina na koji misli, kako se osjeća i ponaša. Najbolji način da se mentalno razvijete je da radite pametnije – ne samo teže – tako što ćete se odreći nezdravih navika koje vas sprječavaju da živite svoj puni potencijal.