Nevjerojatno otkriće

Amerikanac ima DNK star čak 17.000 godina. Obiteljska linija seže unatrag 55 generacija

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Crawford je dio mtDNA Haplogroup B2. Ta podskupina genetske populacije nastala je u Arizoni prije nekih 17.000 godina. To je jedna od četiri glavne indijanske skupine koje su naselile kontinent.Prije nego što je Alvina Crawforda srce izdalo, čovjek iz Montane pitao je svoga brata, Darrella Crawforda da testira svoj DNK. Kada je to učinio, njegovi rezultati su bili toliko nevjerojatni da je to bilo kao pronalaženje Bigfoota.


CRI Genetics je jedna od mnogih modernih tvrtki koja prati genetsku strukturu kroz vrijeme i prostor te pokušava ljudima pronaći mjesto u evoluciji čovječanstva, piše USA Today.


Prema tvrtki, rezultati, koji su 99 posto točni, pokazali su da se linija Crawforda seže unazad 55 generacija. CRI Genetics kaže da je to službeno najstariji američki DNK koji je pronađen na kontinentu.
Pokojni Crawford živio je u indijanskom rezervatu Blackfeet u srcu Butte u Montani. Darrell Crawford odavno vjeruje da su njegovi preci došli u Sjevernu Ameriku tijekom ledenog doba, preko Beringovog kopnenog mosta, drevnog ljudskog migracijskog puta iz Azije u Ameriku.


Rezultati DNK, međutim, ukazuju na to da su preci Crawforda stigli preko Pacifika. U početku su se naselili u Južnoj Americi, a zatim putovali na sjever.


Crawford je dio mtDNA Haplogroup B2. Ta podskupina genetske populacije nastala je u Arizoni prije nekih 17.000 godina. To je jedna od četiri glavne indijanske skupine koje su naselile kontinent.


Te se skupine nazivaju klanovima, a potječu od četiri ženska pretka: Ai, Ina, Chie i Sachi. CRI Genetics je ustanovila da je Crawford iz klana Ina. Najbliži rođaci ove DNK skupine izvan zapadne hemisfere nalaze se u jugoistočnoj Aziji.


“Danas se ova domorodačka linija nalazi samo u Americi, s jakom učestalošću na istočnoj obali Sjeverne Amerike”, kazali su.


Za znanstvenu zajednicu, Crawfordovi rezultati su monumentalni. Najstarija američka DNA ikad testirana sada seže 17.000 godina u prošlost.