Psihologija

Američki psihološki savez izbacio niz smjernica o seksizmu. I to za psihoterapeute

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Smjernice se u velikoj mjeri usredotočuju na postojanost suptilnih oblika seksizma, uključujući mikroagresijuAmerički psihološki savez (APA) objavio je novi niz smjernica koje pomažu terapeutima koji liječe djevojčice i žene, ističući da su promjene u “obrazovanju, radu, reproduktivnim i skrbničkim ulogama i osobnim odnosima” u posljednjih nekoliko desetljeća dovele do veće jednakosti, ali su također promijenili načine na koje se žene susreću s problemima u SAD-u i širom svijeta.


Smjernice potiču terapeute da razmišljaju o tome kako njihova vlastita iskustva i uvjerenja mogu utjecati na njihovo liječenje, piše USA Today.


Njima se napominje da psihoterapija često uključuje predrasude, kao što je precijenjena autonomija dok podcjenjuju odnose ili “temelje definicije pozitivnog mentalnog zdravlja na ponašanja koja su najviše u skladu s muškim stereotipima ili životnim iskustvima.”
Osim samosvijesti, smjernice ukazuju na raznolikosti i rodnoj osjetljivosti te potiču terapeute da “izgrade svoje znanje o rasnoj, seksualnoj i elitističkoj orijentaciji, starosnoj dobi i drugim vrstama mikroagresija te ih nauče implementirati u njihova uvjerenja i stavove o djevojkama i ženama.”


Smjernice se u velikoj mjeri usredotočuju na postojanost suptilnih oblika seksizma, uključujući mikroagresiju. Harvardski psihijatar Chester Pierce, koji je skovao taj izraz 1970. godine, opisao ih je kao “suptilne udarce koji se neprestano ponavljaju”. Prije nešto više od desetljeća profesor psihologije Derald Wing Sue proširio je koncept mikroagresije kako bi uključio svoje utjecaje na druge marginalizirane skupine, uključujući žene.


Nove smjernice daju veću pozornost ženama s različitim marginaliziranim identitetima.