Autohtona zajednica Yagan

91-godišnja baka posljednja je govornica svog jezika. Nakon smrti sestre nema s kime razgovarati

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Calderón se s nostalgijom prisjeća posljednje osobe s kojom je mogla razgovarati yamanski – njene pokojne sestreDok plete vunene čarape za prodaju na lokalnoj tržnici na jugu Čilea, Cristina Calderón ponekad poželi da ima više ljudi s kojima može razgovarati na svom materinskom jeziku.


91-godišnja Cristina posljednja je osoba koja govori tisućljeće star jezik Yamana, autohtone zajednice Yagán, koja je dugo naseljavala područja koja su sada dijelovi Argentine i Čilea, prenosi Reuters.


“Bilo je mnogo Yaganesa, moj tata i mama bili su Yagáni, pa kad su se rodili naučili su me yagánski jezik i tako sam odrasla”, kaže Calderón, koja nije učila španjolski do devete godine.
Okružena fotografijama njezine obitelji s posebnim obilježjima nomadskog plemena, Calderón živi u maloj kući u gradu Villa Ukika, kojeg su izgradili Yagáni na rubu većeg čileanskog naselja Puerto Williams.


Calderón se s nostalgijom prisjeća posljednje osobe s kojom je mogla razgovarati yamanski – njene pokojne sestre.


Uzbuđena je jer je jedna od njenih kćeri pokazala interes za jezik. „Možda će ga naučiti“, kaže kroz smijeh.


Iako ima još nekoliko desetaka Yagána, Calderón objašnjava da su tijekom generacija prestali učiti jezik. Ponekad se i sama brine da će zaboraviti riječi.


“Ponekad zaboravim stvari, ali nakon što razmislim o njima, ponovo ih se sjetim”, kazala je Calderón za Reuters.