Prvi nakon Rusije i Chicaga

Zagreb bi u rujnu mogao dobiti bistu Jurija Gagarina

HinaZAGREB Zagreb bi u rujnu mogao postati prvim gradom u Europskoj Uniji s bistom prvog čovjeka koji je otputovao u Svemir, sovjetskog astronauta i vojnog pilota Jurija Gagarina.


Gagarinove biste zasad imaju samo Rusija i američki grad Chicago, a u Zagrebu bi trebala biti postavljena kod Šetališta Jurija Gagarina, ispred zgrade Ministarstva socijalne politike i mladih, nasuprot Učiteljskom fakultetu, rekao je za Hinu predsjednik Kluba mladih tehničara »Trešnjevka sjever« Bruno Orešković.


Bista bi uskoro trebala biti dopremljena iz Rusije, a cijeli taj prostor, kaže Orešković, uredio bi se u šetalište s uređenim drvoredima i postavljenim tablama, na kojima bi se mogao pratiti svjetski svemirski program. Razmišlja se i o postavljanju makete rakete.
Na taj bi se način odala »počast aeronautici«, dok bi prostor mogao postati svojevrsnom malom turističkom atrakcijom za građane i posjetitelje hrvatske metropole, smatra Orešković.


Inicijativa za postavljanjem Gagarinove biste pokrenuta je prije četiri godine, projekt su od samih početaka podržali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj.


Jurij Aleksejevič Gagarin (rođen 1934. godine) prvi je čovjek koji je otputovao u svemir, i to 12. travnja 1961. u svemirskoj letjelici Vostok 1. Let je trajao sat i 48 minuta.