Okupljanje

Vaterpolisti počeli završne pripreme za europsku smotru

Igor Duvnjak

Foto S. Ilić PIXSELL

Foto S. Ilić PIXSELL

Europsko prvenstvo u Budimpešti održat će se od 12. do 26. siječnja, a Hrvatska je u skupini s Njemačkom, Slovačkom i Crnom Gorom.Jučerašnjim okupljanjem, u Zagrebu i prvim jutarnjim treningom u tamošnjem bazenu Mladosti uz Savu počele su završne pripreme hrvatske vaterpolske reprezentacije za skorašnje Europsko prvenstvo koje se igra u Budimpešti od 12. do 26. siječnja. Hrvatski vaterpolisti počinju natjecanje 14. siječnja.


Trofejni izbornik Ivica Tucak sa suradnicima, među kojima je i Riječanin Igor Pezelj, odmah nakon novogodišnjeg slavlja poslije nedavne beogradske utakmice sa Srbijom u Svjetskoj ligi, sada ima na raspolaganju devetnaest imena. Dobra je pritom vijest što su svi kandidati za skorašnju europsku smotru dobroga zdravlja, nema ozljeda ili ozbiljnijih bolesti, tako je i s virozom napadača Luke Bukića, s kojim bi uskoro trebalo biti sve u redu. U hrvatskom stožeru su itekako svjesni kako će vrijeme do odlaska za Mađarsku proći vrlo brzo te se koristi svaki raspoloživi trenutak u ovom vremenu kada traje klupska natjecateljska pauza. Trenira se u dvodnevnom ritmu rada, ujutro i uvečer, a sve to kako bi se momčadi što bolje uigrala i uskladila, odnosno što spremnija dočekala nastup na Europskom prvenstvu i tamo odigrala u skladu s renomeom koji već desetljećima uživa hrvatski vaterpolo.


U Zagrebu će Hrvatska imati i goste, tu će kapetan Andro Bušlje i suigrači sparirati s ruskom reprezentacijom od 5. do 7. siječnja Na koncu toga zajedničkog rada za 7. siječnja je planirana i službena prijateljska utakmica s Rusima što će biti i neka vrsta posljednje provjere prije EP-a. U preostalih par dana do natjecateljskih utakmica planiran je rad na na specifičnim taktičko-tehničkim detaljima, s dosta video-analize. Hrvatsku u skupini očekuje prvo utakmica s Njemačkom 14. siječnja, potom se dva dana kasnije, 16. siječnja, igra s Crnom Gorom i na koncu 18. siječnja Hrvatska će igrati sa Slovačkom.
Hrvatska je na posljednjem Europskom prvenstvu, održanom u Španjolskoj 2018. godine, osvojila broncu. Brončanom medaljom hrvatski su vaterpolisti okrunili i nastup na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Zlatnu europsku medalju hrvatski vaterpolo baštini iz 2010. godine kada je europska smotra održana u Zagrebu.