20. izdanje

SPEKTAKL POD JEDRIMA Mediji otvaraju,a rotarijanci zatvaraju jubilarac Fiumanke

Denis Frančišković

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

I ovaj put »zavrtjeli« smo priču na nekih desetak jedrilica. Želimo zahvaliti medijima koji su nas pratili godinama, a nismo im mogli osigurati jedrilicu, članovi tih redakcija činit će još jednu mješovitu posadu - kaže Ljiljana IvetacRIJEKA – Jedriličarski šušur od jučer opet pomalo osvaja Rijeku, jedrilica je sve više u utrobi luke, riva se prazni od automobila. Jednostavno, vrijeme je Fiumanke. I to one jubilarne, već dvadesete! Jučer je otvoren Regatni ured za prijave, počela gospodarska priredba Adria4Blue, a danas se sve po starom dobrom običaju nastavlja 7. Europskom medijskom regatom.


Već je znano da je to vrijeme za predah novinara i snimatelja, odlaganje fotoaparata i tipkovnica, vrijeme novog susreta na moru, druženja s uvijek prisutnim natjecateljskim nabojem.


– Ove godine prijavili su nam se HRT, Novi list, Kanal Ri, Nova TV, La Voce del Popolo, ORF te potom tunera.info, torpedo.media i PodUčkon.net na jednom brodu, RTV Slovenija i jedna mješovita posada s članovima Radio Rijeke, Burze, Nautice, Ekstravaganta… – najavljuje Ljiljana Ivetac, “spiritus movens” riječkog praznika pod jedrima.

U planu su tri plova, ovisno u vremenskim prilikama, a po običaju jedri se ispred Riječkog lukobrana.


– Budući da je medijska regata jedna od besplatnih i pozivnih mi možemo osigurati točno određeni broj brodova za gostoprimstvo. I ovaj put “zavrtjeli” smo priču na nekih desetak jedrilica. Ovaj put želimo zahvaliti medijima koji su nas pratili godinama, a nismo im mogli osigurati jedrilicu. Njima smo unajmili jedan brod i članovi tih redakcija činit će još jednu mješovitu medijsku posadu. To su prije svega predstavnici naših lokalnih medija koji uvijek “potegnu”, prate Fiumanku i promoviraju nas – dodaje Ivetac.


U 13 sati je sastanak skippera, oko 13.30 isplovljavanje, a oko 14 sati start prvog jedrenja. Ako vrijeme poslužiti jedrit će se dva plova, uz onaj treći u sklopu velike Fiumanke kada se jedri na obiteljskoj ruti.– Trudimo se da uvijek ima novosti. Na 20. rođendan nastojali smo se produkcijski pojačati. Treba uhvatiti korak s vremenom, unatoč svoj medijskoj promidžbi koju imamo. Imat ćemo live streaming na društevnim mrežama i mogućnost da našim posjetiteljima podarimo mogućnost da da budu virtualno i članovi jedne profesionalne posade pomoću VR naočala. Kamera bi se nalazila na jednom od brojnih posada koju su jako dobre i uigrane – zaključuje Ivetac.


Start jubilarne Fiumanke je sutra u podne, u nedjelju se jedri 10. Rotary Fiumanka od 11 sati.


Maxi Jena u novom ruhu


Zahuktava se i konkurencija natjecateljskih jedrilica. Maxi Jena, prošlogodišnji pobjednik s Ivanom Kljakovićem Gašpićem, dolazi u novom ruhu, ovaj put kao EWOL (Way of Life), a predvodit će je Gašpar Vinčec. Tu su i višestruki osvajač Shining, Adriatic Europa, Molo longo, VOR 60 kao CleanSport…kao glavni konkurenti za naslov.


Posluži li vrijeme, nema sumnje, bit će to iznova kvarnerska fešta pod jedrima, za obiteljske i regatne krstaše, ali i sve one željne ljeta i povratka moru pa makar i s najmanjim jedrom.