Opatijske muke

SOS IZ OPATIJE Vaterpolski klub će se ugasiti ukoliko ostane bez prava na korištenje bazena na Kantridi

Marina Kirigin

Najmlađi opatijski vaterpolisti mogli bi uskoro postati sportski besućnici/Foto Arhiva NL

Najmlađi opatijski vaterpolisti mogli bi uskoro postati sportski besućnici/Foto Arhiva NL

Razgovarali smo s mjerodavnima u Gradu Rijeci. Neupitno je da korištenje bazena neće biti besplatno i da će se morati pronaći sredstva. Činimo sve kako bi se postojeći uvjeti rada za potrebe kluba održali - kaže Ivo Dujmić, gradonačelnik OpatijeOPATIJA Upravi Vaterpolo kluba Opatija 1981 pred nešto više od dva tjedna najavljeno je slanje fakture za korištenje bazena Kantrida. Zaprepašten tom činjenicom, Danijel Liber, sportski direktor opatijskog vaterpolo kluba koji djeluje još od 1981. godine te danas broji 70 članova, izašao je u javnost kako bi se situacija počela čim prije rješavati. Naime, više od devet godina na snazi je bio Sporazum o korištenju sportskih objekata koji su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić. Tim ugovorom se tada definiralo korištenje sportskih objekata gradova Rijeke i Opatije za potrebe održavanja natjecanja i treninga sportskih udruga sa sjedištem na području dvaju gradova, koje provode programe javnih potreba u sportu. Međutim, u međuvremenu se, s obzirom na najavu da će račun za korištenje bazena biti ispostavljen, nešto očigledno promijenilo. Ta nenajavljena promjena najviše je zatekle opatijske vaterpoliste koji su u svom gradu »beskućnici« – nemaju apsolutno nikakvih uvjeta za rad pa već godinama treniraju na Bazenima Kantrida, a manjim dijelom i nogometaše Opatije koji pak zbog velikog broja članova, ali ponekad i nedovoljno adekvatnog opatijskog terena za odigravanje utakmica, dio treninga i službenih utakmica moraju odigravati na stadionu na Kantridi. Činjenica je, a to ne poriče niti sportski direktor vaterpolskoga kluba, da su od sporazuma više koristi imali opatijski sportaši jer je potreba riječkih udruga za korištenje, primjerice, opatijske sportske dvorane bilo znatno manje.


Nova pravila igre


– Djelatnica Rijeka sporta prije dva tjedna priopćila mi je da nam je odobreno korištenje bazena, ali uz plaćanje. Do tada nas nitko nije obavijestio da su se promijenila dosadašnja »pravila igre«, određena sukladno navedenom sporazumu koji je potpisan između Rijeke i Opatije. Mi sredstva za korištenje bazena nemamo u našem proračunu i zato, ako se ova situacija ne riješi, bit će to i kraj opatijskog vaterpola. U Opatiji nemamo nikakvih uvjeta za treniranje i ako Grad Opatija ne uspije iznaći sredstva za plaćanje korištenja bazena na Kantridi, na godišnjoj razini riječ je o iznosu između 300 i 500 tisuća kuna, možemo komotno staviti ključ u bravu – rekao je Liber koji će, prema posljednjem naputku iz Grada Opatije, nastaviti raditi i trenirati na Kantridi s klupskim podmlatkom u nadi da će se sve brzo riješiti i pronaći sredstva da bi opatijski vaterpolisti mogli nastaviti trenirati i igrati na Kantridi.


Da se gašenje vaterpolo kluba, koji se može u svojoj bogatoj povijesti pohvaliti i četrnaestogodišnjim prvoligaškim statusom, iz čijih su redova iznjedreni i hrvatski reprezentativci, neće dozvoliti, potvrdio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.
– Sporazum iz 2010. godine nije stavljen izvan snage, barem ne još. Upoznati smo da se situacija promijenila te se, u dogovoru s Gradom Rijekom, radi na iznalaženju optimalnog rješenja. S Gradom Rijekom je 2010. potpisan ugovor kojim je definirano da za potrebe sportskih klubova vrijedi reciprocitet za korištenje sportskih objekata. Kao što sam već izvijestio, činjenica je da Grad Opatiju mjerodavni iz Grada Rijeke nisu na vrijeme obavijestili o svojoj namjeri da korištenje tih sportskih objekata, u prvom redu bazena i nogometnog igrališta na Kantridi naplaćuju, što nije korektno jer je odluka bila jednostrana. Odmah po saznanju o novonastalim okolnostima razgovarali smo s mjerodavnima u Gradu Rijeci i krenuli u dogovaranje konkretnog rješenja. Situacija će se riješiti dogovorom, a neupitno je da korištenje bazena neće biti besplatno i da će se morati pronaći potrebna sredstva. Do sada ni u jednom trenutku nisam čuo da će doći do gašenja vaterpolo kluba. S naše strane, i do sada, a i nadalje, činimo sve kako bi se postojeći uvjeti rada za potrebe vaterpolo kluba održali. Grad Rijeka se obvezao dostaviti nam uskoro konkretne kalkulacije o iznosima koji bi odgovarali dosadašnjem korištenju riječkih objekata od strane opatijskih sportaša. Koliko će iznositi konačni troškovi korištenja objekata još ćemo vidjeti, no jasno je da će se oni morati osigurati gradskim proračunom – odgovara opatijski gradonačelnik.


Na pitanje zbog čega je došlo do prekida sporazuma i je li istina da je prekid potaknula uprava opatijske gradske tvrtke Opatija 21 jer je prva isporučila račune riječkim klubovima za korištenje opatijske dvorane, gradonačelnik dodaje:


Minus Opatije 21


– Ta je informacija u potpunosti neistinita, poslovanje Opatije 21 nije ni na koji način utjecalo na ovu situaciju. Podsjećam i da je Gradsko vijeće prilikom glasanja za ovogodišnji proračun većinom glasova smanjilo sredstva za korištenje sportske dvorane, a istovremeno i Opatija 21 kroz poslovanje sportske dvorane bilježi minuse u poslovanju, uslijed čega će biti prisiljeni podići cijene korištenja za klubove, što ćemo ponovo morati pokrivati javnim novcem iz gradskog proračuna. Korisnici objekata moraju shvatiti da ništa nije besplatno, uvijek netko plaća račune – kazao je opatijski gradonačelnik koji će, kako  kaže, voditi računa i o potrebama Nogometnog kluba Opatija koji koristi nogometni teren na Kantridi.


  Opatijska posla​Čini se kako u Opatiji ni na vidiku nije izgradnja olimpijskog bazena, a odugovlači se i s uređenjem nogometnog igrališta. Na pitanje planira li Grad Opatija gradnju olimpijskog bazena i ima li novosti po pitanju uređenja nogometnog igrališta, Dujmić odgovara.

– Ne planira se u dogledno vrijeme, jer tako velike građevinske čestice koja bi odgovarala potrebama izgradnje olimpijskog bazena trenutno nema u našem UPU-u, a naravno, trebalo bi u slučaju građenja jasno definirati i izvore financiranja. Svjedoci smo na riječkom primjeru da je poslovanje bazenskog kompleksa financijski zahtjevno. Zbog financijskih razloga i nalaza državne revizije sada nam namjeravaju naplaćivati ono što je do jučer bilo besplatno. Olimpijski bazen naravno košta i treba dokazati financijsku isplativost da bi se išlo u taj projekt. Stoga, kao odgovoran gradonačelnik ne mogu bez ekonomske opravdanosti ulaziti u tako velik projekt. Podsjećamo, imali smo gotovo idejno rješenje uređenja opatijskog nogometnog igrališta koje je osiguravalo sve uvjete za nastup NK Opatija u Drugoj ligi. I što se dogodilo? Dva puta smo ga prezentirali na Gradskom vijeću i na kraju vijećnici ga nisu prihvatili. Zatim je većina u Gradskom vijeću zahtijevala da se sagleda mogućnost izgradnje podzemne garaže ispod igrališta s izgradnjom pristupnih cesta, kao i mogućnost izgradnje trgovačkog centra na toj lokaciji. To je i učinjeno i potom ponovno odbačeno na Gradskom vijeću zbog velike cijene takvog projekta za čiju realizaciju je trebalo pristupiti i rušenju obližnjih stambenih objekata. Na samu izradu Idejnog rješenja za takav ambiciozan projekt potrošeno je 200 tisuća kuna. I gdje smo sad? Danas nemamo ništa i opet smo na početku.