Riječani na Univerzijadi

PAPARIĆ&BUKOVAC: Dobra smo ekipa, ali ponekad imena nisu sve

Kristian Sirotich

Dario Rakovac i Lovro Paparić/Foto Arhiva NL

Dario Rakovac i Lovro Paparić/Foto Arhiva NL

Sutra će u Napulju biti svečano otvorena jubilarna 30. Ljetna Univerzijada na kojoj će nastupiti i dva mlada »Primorjeva« asa, Lovro Paparić i Dario Rakovac. 



RIJEKA Sutra će u Napulju biti svečano otvorena jubilarna 30. Ljetna Univerzijada na kojoj će nastupiti i brojni hrvatski sportaši. U pojedinačnim sportovima boje Hrvatske branit će predstavnici juda, taekwondoa, ritmičke gimnastike, atletike, gimnastike, stolnog tenisa, u ekipnim sportovima činit će to studenti košarkaši i vaterpolisti. I dok su u košarkašku reprezentaciju uglavnom pozvani američki studenti, vaterpolsku čine ponajbolji mladi hrvatski vaterpolisti koji koji klupske obaveze uspjevaju uskladiti s onima na fakultetu. A kakva bi to vaterpolska reprezentacija bila kad u njoj ne bi bilo »primorjaša«. Put Napulja su tako krenula dva mlada »Primorjeva« asa, Lovro Paparić i Dario Rakovac. Obojica su »brucoši«, studenti prve godine i studiraju poslovno upravljanje na Visokoj poslovnoj školi PAR u Rijeci i obojica imaju isto mišljenje kada su u pitanju očekivanja.


Očekivanja


– Očekujemo visok rezultat, iako o očekivanjima možemo govoriti tek kada dođemo u Napulj, kada vidimo u kakvim su sastavima druge reprezentacije. Recimo, prošlu Univerzijadu Australija je došla s kompletnom prvom reprezentacijom – realan je Lovro Paparić, koji je svjestan da se i od njihove reprezentacije, bez obzira što je u pitanju studentska varijanta, baš kao i od seniorske vrste očekuje da opravda status kojega hrvatski vaterpolo ima u svijetu.


– Dat ćemo sve od sebe. Kada gledam po imenima onda smo dobra reprezentacija i mislim da možemo ostvariti dobar rezultat. No, s druge strane, ponekad imena nisu sve. Za uspjeh treba nešto više od toga.


Može se




– Hrvatska je u vaterpolu uvijek u vrhu, bez obzira o kojoj reprezentaciji bila riječ. Visoki ciljevi uvijek se postavljaju i treba ih ispuniti. Osim toga, privilegija je biti dio ove reprezentacije, pogotovo sada jer hrvatskog vaterpola deset godina nije bilo na Univerzijadi. To je i dodatni motiv – kaže Dario Rakovac.


Budući da je klupska natejcateljska sezona nedavno završila vaterpolisti nisu imali previše vremena za pripreme.


– Sezona je bila duga i više naporna psihički, nego fizički. Ne mislim da je psihički napor bio zbog nekog pritiska ili zbog toga što je nešto bilo loše, nego jer je pri kraju sezone sve bilo dosta rascjepkano, uz puno manjih pauza pa se sve zajedno malo odužilo. Pripreme s reprezentacijom nisu bile naporne – pojasnit će Rakovac, koji je, baš kao i Paparić, pri kraju sezone uz vaterpolo brigu morao brinuti i o ispitima.


– Kako ide na fakultetu? Zbog duge i naporne sezone nisam stigao riješiti sve ispite iz ljetnog roka, ali za sada sam zadovoljan. Ljudi na fakultetu imaju razumjevanja prema vrhunskom sportu. I inače sam želio studirati ekonomiju, ali kada mi se otvorila prilika da studiram na PAR-u nisam previše dvojio – reći će Lovro Paparić.


– Kod mene je isto kao i kod Lovre. Može li se? Normalno da se može. To se ne pita, to se rješava – zaključit će Rakovac.