Regata "Trka oko Krka"

Jaka bura zaustavila “male”, ali je zato pogurala Molo Longo do rekorda

Nataša Car

Detalj s jedriličarske regate Trka oko Krka/Foto N. CAR

Detalj s jedriličarske regate Trka oko Krka/Foto N. CARSELCE/NOVI VINODOLSKI Po jakoj buri velike jedrilice brzo su stigle na cilj, a pobjednik 6. Trke oko Krka, jedrilica »Molo Longo«, postavila je novi rekord od 7 sati, 32 minute i 56 sekundi. Nažalost, vjetar je bio prejak za manja plovila pa je sveukupno manje od pola sudionika završilo utrku.


Na ovogodišnjoj utrci okupili su se jedriličari s Kvarnera, Slovenije i dalekog St. Marteena. Start je bio u Selcu, a 24 jedrilice ispratila je brojna publika na brodu »Mali Marino«. Nakon odličnog starta uz vjetar od 15 do 20 čvorova, jedrilice su brzo stigle do Krčkog mosta. No, bura je tijekom noći još ojačala pa su se manje jedrilice sklonile u Puntarsku dragu i luku grada Krka kako bi izbjegle veće štete.


Iako jaka bura, nažalost, nije bila pogodna za manja plovila, bila je idealna za velike jedrilice. Šesnaestometarski »Molo Longo« (JK Galeb) s kormilarom Rajkom Kujundžićem srušio je rekord (8:08.50 sati) iz 2014. godine. Druga je stigla jedrilica DSK (JK Opatija) s kormilarom Dubravkom Frankovićem, a treća Trogir (J.K. Senj) s kormilarom Petrom Šimunovićem.
Natjecatelji su imali pravo jedriti do nedjelje do 14 sati, a na cilj u novljansku marinu Mitan, gdje je održano proglašenje pobjednika, u roku je došlo 11 od ukupno 24 jedrilice. Većina jedrilica nije stigla zbog zahtjevnih vremenskih uvjeta koji su im onemogućili dolazak na vrijeme, a neki su odustali radi vlastite sigurnosti.


Iza tri najbrže jedrilice, uspješno su stigle jedrilice »Plan B« (M. Deželjin, J.D. Val), »Danica« (B. Hrovatič, SLO), »Mali Mirakul« (O. Lončarić, JK Jadro), »Joker« (I. Hrelja, S.C.O.R Rijeka), »Hungry Heart« (B. Leben), »Blue label« (D. Jelača, J.K. Croatia), »Portanka« (W. Matelja, J.K. Malinska) i »Baraba« (A. Božić, J.K. Neverin).