Aleksej Navaljni

Otrovani vođa ruske oporbe: Iza zločina protiv mene stoji Putin, ali vraćam se u Rusiju

Hina

foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

"Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga što se dogodilo", izjavio je Navaljni Der Spiegelu, prema isječku intervjua koji će biti objavljen kasnije u četvrtak.BERLIN – Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni rekao je njemačkom časopisu da iza njegova navodnog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin i naglasio da se nije bojao.


Navaljni je u kolovozu prebačen iz Rusije u Berlin nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu. Podvrgnut je liječenju u bolnici Charite zbog onoga što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom prije nego što je pušten u rujnu.


“Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga što se dogodilo”, izjavio je Navaljni Der Spiegelu, prema isječku intervjua koji će biti objavljen kasnije u četvrtak.
Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je zanijekao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.


“Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete”, opisao je Navaljni trenutak kad je osjetio da nervni otrov počinje djelovati.


Najavio je da će se vratiti u Rusiju, dodavši: “Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. Ne bojim se!”


Politički aktivist koji je pomogao da se Navaljni preveze u Njemački rekao je 24. rujna da će ruskom opozicijskom čelniku biti potrebno barem mjesec dana da povrati snagu, dodavši da je jasno da se planira vratiti u Rusiju i nastaviti političku aktivnost.