Glazbene nade

Završilo deveto izdanje “Papandopula”, dodijeljene nagrade mladim umjetnicima

Davor Mandić

U kategoriji klarineta prvu nagradu dobio je Toni Kranjac iz Labina, a u kategoriji violine druga nagrada pripala je Ivanu Grazianiju iz RijekeZAGREB – Završilo je 9. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika »Papandopulo«. U kategoriji violine u finale je ušlo dvoje kandidata; prvu nagradu osvojila je Eva Šulić, a drugu nagradu dobio je Ivan Graziani. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je Eva Šulić za izvedbu skladbe »Igra« Borisa Papandopula.


U kategoriji flaute prvu nagradu dobila je Lucija Stilinović, drugu Ivana Vukojević, a treću Marta Sesar. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je Ivana Mišić za izvedbu skladbe »Ibis« Ivana Božićevića.


Nagrađeni


U kategoriji klarineta prvu nagradu dobio je Toni Kranjac, drugu nagradu dijele Sebastijan Sarapa i Duje Stanić, a treću je dobio Branimir Norac. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je Duje Stanić za izvedbu skladbe »Koncert za klarinet« Stjepana Šuleka. U kategoriji saksofona prvu nagradu dobio je Sven Crnković, drugu nagradu dijele Nikola Smetko i Bartol Stopić, dok treća nije dodijeljena. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je Jakov Varezić za izvedbu skladbe »Passamezzo« Marka Ruždjaka.


Prva stepenica u karijeriNatjecanje je nazvano po jednom od najvećih i najplodnijih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti – Borisu Papandopulu, kojem ove godine obilježavamo 115. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti. Kandidate je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga, a zajednički je zaključak da je ove godine nivo svih natjecatelja viši nego na prethodnom natjecanju.


»Prvonagrađeni su gotovo uvijek ostali na podijima u Hrvatskoj, a mnogi su napravili svjetsku karijeru. Spomenuo bih primjerice kolegu Leona Koševića, koji je dobio prvu nagradu prije nekoliko godina, a sada je prvak opere u Londonu, dok je većini mladih glazbenika Natjecanje »Papandopulo« bila prva stepenica u profesionalnoj karijeri – rekao je Goran Končar, predsjednik Natjecanja »Papandopulo«.

Novčane nagrade


Svi finalisti osvojili su novčane nagrade (prva nagrada u iznosu 12.000 kuna, druga nagrada u iznosu 8.000 kuna i treća nagrada u iznosu 5.000 kuna), nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u iznosu 3.700 kuna, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja, AV snimanje Glazbene iskaznice, nastup na Svečanom koncertu te u sezonama Hrvatskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Danima Milka Kelemena u Slatini.


Goran Končar je u povodu natjecanja izjavio da je više od 5.000 pregleda online prijenosa dokaz važnosti Natjecanja za mlade umjetnike, a da prvonagrađeni gotovo uvijek ostaju na podijima u Hrvatskoj, od kojih mnogi naprave i svjetske karijere.


Sljedeće natjecanje održat će se u veljači 2022. za kategorije klavir, solo pjevanje i limene puhače.