#RethinKFashion

Sutra počinje Bipa Fashion.hr: U programu FASHION TALKS ključna imena modne scene govore o budućnosti mode

Sanda Milinković

Dizajneri, modni urednici, fotografi, stilisti, novinari, blogeri, influenceri razmijenit će svoja znanja i iskustva na tri panelaSutra počinje 30. jubilarno izdanje tjedna mode Bipa FASHION.HR. U ovim posebnim okolnostima kad se kreativnost u modi pokazala kao ključan poticaj za održivost modne scene, mnogi se trendovi i uobičajeni modni rituali znatno mijenjaju.


Dinamičnost mode, utjecaj na društvene i gospodarske trendove te aktualnu situaciju prokomentirat će ključna imena modne scene u sklopu programa FASHION TALKS koji je na rasporedu u četvrtak 2. srpnja.


Dizajneri, modni urednici, fotografi, stilisti, novinari, blogeri, influenceri razmijenit će svoja znanja i iskustva na tri panela čije će teme otvoriti neke od ključnih tema na hrvatskoj modnoj sceni. 
Što misle o budućnosti hrvatske mode, kako će se modni brandovi prilagoditi promjenama, postoji li izlaz na vanjska tržišta i što se može očekivati od vruće modne jeseni na panelu „Budućnost hrvatske modne scene“ modnoj urednici Mateji Rozini Nikšić komentirat će poznata dizajnerska imena: Martina Vrdoljak Ranilović, kreativna direktorica Varteksa, Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić, modni dvojac ELFS, Marko Šabarić iz KLISABA i Ksenija Vrbanić osnivačica branda XD Xenia DesignKljučni akteri, kako domaće tako i globalne modne scene, u posljednje vrijeme naglašavaju važnost održivog pristupa u modi. „Slow“ je postala oznaka za iskonski luksuz i kvalitetu života koja se odnosi na gotovo sve životne aspekte u vrijeme brzih trendova, brze potrošnje i brze proizvodnje.


Upravo je ova dihotomija fast – slow u modi postala prijelomna točka oko koje se kroji budućnost mode. Potpuno novo viđenje mode na panelu #RethinkFashion by Perwoll otkrit će nam modne stilistice Barbara Repe i Ivana Pavić, modna urednica Vesna Blašković, te influencerica Dora Predojević.


Moderatorici Neveni Rendeli, koja je i sama pobornica ovog stava, sudionice će otkriti kako možemo postati predvodnici novog trenda održivosti uz poruku #RethinKFashion.Posebno je zanimljiv panel na kojem će se više pažnje posvetiti modi i modnoj fotografiji u digitalnoj eri. Je li oznaka #new black znaju modni profesionalci koji svakodnevno kreiraju najuspješnije modne fotografije, editorijale i sadržaj koji nas vodi u nepregledan svijet modne mašte i kreacije.


Odgovor na tako često pitanje hoće li Instagram ubiti modnu fotografiju ili ju približiti široj publici na panelu „Svijet editorijala u vrijeme Instagrama“ pod vodstvom lifestyle i modnog urednika Marka Banjavčića otkrit će modni fotografi Franjo Matković i Goran Čižmešija te jedna od najpoznatijih influencerica u svijetu mode Sonja Kovač


Nakon razgovora o modi koji će se održati u prostoru novouređenog kina Urania, program Bipa FASHION.HR-a nastavit će se modnim revijama u Parku skulptura zagrebačke Gliptoteke. Nove kolekcije predstavit će Robert Sever, Ivica Skoko, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Marina Design, Arileo i Les Emaux.