Najjasnije poruke

Papa Franjo za legalizaciju istospolnih bračnih zajednica: “Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ono što moramo napraviti jest zakon o građanskoj bračnoj zajednici. Na taj su način zakonski pokriveni. Zauzeo sam se za to, rekao je papa FranjoPapa Franjo u novom dokumentarnom filmu objavljenom u srijedu izjavio je da homoseksualci trebaju biti zaštićeni zakonima građanske zajednice, u jednoj od najjasnijih poruka koje je dosad izrekao u vezi prava LGBT populacije, javlja Reuters.


“Homoseksualni ljudi imaju pravo biti obitelj. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko se zbog toga ne smije biti izbačen niti vrijeđan”, izjavio je papa u dokumentarnom filmu “Francesco” redatelja Evgenija Afineevskog.


“Ono što moramo napraviti jest zakon o građanskoj bračnoj zajednici. Na taj su način zakonski pokriveni. Zauzeo sam se za to ”, rekao je.
Čini se da se papa referirao na vrijeme dok je bio nadbiskup Buenos Airesa i protivio se zakonodavstvu kojim se odobravaju istospolni brakovi, ali podržavao je neku vrstu pravne zaštite prava homoseksualnih parova.


Prema papinskom biografu Austenu Ivereighu, njegove izjave u ovom dokumentarcu jedne su od najjasnijih poruka koje je papa izrekao na ovu temu od svog izbora 2013. godine.


Papa je u dijelu filma govorio o Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je sa svojim partnerom usvojio troje djece.


Rubera u filmu kaže da je išao na jutarnju misu koju je papa služio u svojoj rezidenciji u Vatikanu i dao mu pismo objašnjavajući svoju situaciju.


Rekao je papi da on i njegov partner žele djecu odgajati kao katolike u lokalnoj župi, ali nije znao kako će ih primiti. Nije bilo jasno u kojoj zemlji živi Rubera.


Rubera je rekao da mu je papa telefonirao nekoliko dana kasnije, rekavši mu da ga je dirnulo pismo i pozivajući par da uvede svoju djecu u župu, ali da bude spreman na protivljenje.


U filmu se vidi kako Rubera daje pismo papi. Rubera je rekao da su on i njegov partner prihvatili papin savjet i da su sretni što su to učinili.