Final Four u Rijeci

Odluka Hrvatskog boćarskog saveza podigla tenzije između riječkog i pulskog prvoligaša: Farsa ili logičan potez?

Denis Frančišković

Detalj s posljednjeg ogleda riječkih i pulskih boćara/Foto Arhiva NL

Detalj s posljednjeg ogleda riječkih i pulskih boćara/Foto Arhiva NL

Puljani su željeli međusobni susret što je po meni besmislica jer mi smo 15 kola bili vodeći. A s druge strane tu je Final Four i prigoda svakoj momčadi da se dokaže - kaže Davor Ćuška, predsjednik VargonaRIJEKA  I boćanje ide dalje. Istina, ne slijedom koji je prvotno zacrtan, ali ipak dalje u novim korona okolnostima. Izvršni odbor HBS-a pod vodstvom prvog čovjeka Tomislava Ćurka na svojoj video sjednici donio je odluku o nastavku natjecanja u Prvoj ligi na način da preostala tri kola elitnog domaćeg natjecanja ne igraju, dok je sama završnica koja bi iznjedirila prvaka kao i prvotno povjerena Podvežici 20. i 21. lipnja u organizaciji BK Vargon.


Davor Ćuška/Foto Arhiva NL


Nakon 15. kola Vargon je vodeći sa samo jednim porazom (Pula) i 42 boda, Pula druga (39), Zrinjevac treći (33), a Biston četvrti (27). U prigodi da se domognu završnice još su teoretski bili i petoplasirani Pazin (25) te šestoplasirani Sokol (23)…


Lideri


Ova odluka je, međutim, razljutila Puljane, čelni čovjek pulskih boćara Suad Zemunović smatra da je sve farsa i da je prekidom natjecanja njegovoj momčadi onemogućeno da u Rijeku dođe s prve startne pozicije i time dobije lakšeg protivnika. Naravno, pod uvjetom da pobijedi Riječane u 16. kolu, odnosno da im za rukom pođe ono isto što im je pošlo u 7. kolu na Podvežici (12:14). Osim međusobnog derbija Riječani bi prema rasporedu ugostili još Sokol i gostovali kod Pazina, a Puljani igrali u Metkoviću i na domaćim jogima protiv Bistona.
Prema rasporedu prvog dana dva polufinalna para tako će biti Vargon – Biston i Pula – Zrinjevac


– Kad se sve to već dogodilo s koronom treba izabrati nešto što je najkorektnije odnosno najmanje zlo. Brojni klubovi nisu željeli nastaviti prvenstvo, to im samo stvara dodatne troškove i svi su bili suglasni da se odigra Final Four – kaže Davor Ćuška, predsjednik Vargona. – Tako je bilo precizirano uoči prvenstva, a mi smo se još puno ranije kandidirali za domaćinstvo završnice što je i prihvaćeno. Nas su još jednom pitali želimo li i dalje domaćinstvo što smo mi prihvatili – dodaje prvi čovjek Vargona.


Prema rasporedu prvog dana dva polufinalna para tako će biti Vargon – Biston i Pula – Zrinjevac.


– Svi bismo voljeli da se sve odigralo do kraja u normalnim okolnostima, no ovo je bila viša sila. Nezadovoljstvo Puljana? Oni su željeli taj međusobni susret što je po meni besmislica jer mi smo 15 kola bili vodeći. A s druge strane tu je Final Four i prigoda svakoj momčadi da se dokaže – naglašava Ćuška.


Organizacija


Odluke su podržale i dva kluba koji su teoretski također mogli vizirati Podvežicu.


– I Pazin i Sokol su izjavili da ne žele nastavak prvenstva. I da ljestvicu prihvaćaju takvu kakva je. Pristali su da Biston bude četvrti i nema se bilo tko zbog čega buniti i ljutiti. Zato su nas i zasmetale ove izjave koje idu na neki način način prema Vargonu. Kao da smo mi izmislili koronu i htjeli da se prvenstvo prekine. Žao nam je što se prvenstvo neće završiti na predviđeni način, ali Bože moj, idemo iz svega izvući najbolje što se može. Najgore bi bilo da se prvenstvo poništilo – tvrdi predsjednik Vargona.


Završnica u ovom formatu igra se treći put. Prvo je bio domaćin Zrinjevac, potom Pula, sada je na redu Rijeka.


– Mi smo puno veća domaćinstva i organizaciju iskusili i kod puno većih natjecanja poput svjetskog i europskog prvenstva. Poduzet ćemo sve mjere da budu svi zadovoljni. Nažalost, mislim da gledatelji neće moći doći iako se potajno nadam. Bio bi to praznik boćanja. Predvidjeli smo i prijenos putem »streama« tako da će svi oni koji žele moći pogledati finalni okršaj – zaključuje predsjednik Vargona koji je pet puta osvajao naslov prvaka Hrvatske, a 18 puta bivše Jugoslavije.