Budućnost cestovnog prometa?

Englezi radikalno ograničavaju maksimalnu brzinu vožnje po autoputu

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Englezi na svojim autoputevima iz ekoloških razloga ograničavaju maksimalnu brzinu na radikalno nisku razinuKako piše londonski Times, tvrtka „Engleski autoputovi“ (Highways England), ograničit će na četiri pravca maksimalnu brzinu na samo 60 milja na sat, što bi u kilometrima odgovaralo brzini od 96 km na sat.


Objašnjeno je da je ovaj eksperiment početak dugotrajne politike brige za okoliš i pokušaj da se dodatno smanji emisija štetnih tvari u atmosferu. Projekt će zasad trajati barem godinu dana, nakon čega će se pristupiti analizi je li mjera dala pozitivnih rezultata u ekološkom smislu.


Englezi su najavili i kazne za nepoštivanje nove mjere. Oni koji neće imati živaca jezditi po prostranim engleskim autoputovima brzinom od 96 na sat platit će to zadovoljstvo 100 funti i tri kaznena boda.
Inače, i na ostatku engleskih autoputova situacija ni dosad nije bila po mjeri ljubitelja brzine. Ograničenje od 70 milja na sat (113 km/h) jedna je od najnižih maksimalnih brzina na autoputovima. Većina zemalja u Europi i svijetu brzinu je ograničila na 120 ili 130 kilometara na sat. Dakako, među svima njima strši Njemačka kao jedina zemlja u svijetu koja na svojim autoputovima nema ograničenja brzine, iako postoji preporuka da se ne vozi brže od 130 km/h.