Kapetan hrvatske reprezentacije

Bojan Bogdanović se priključio pripremama: ‘Nadam se da ćemo ispisati ljepše stranice hrvatske košarke’

Katarina Blažević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ne možemo izbrisati ono što se dogodilo u kvalifikacijama za SP. Ali mislim da je ovo sada potpuno drugačija priča. Moramo se uigrati, a onda s novim igračima možemo biti konkurentni - kaže BogdanovićOPATIJA – Ne bih išao toliko daleko i prognozirao EuroBasket. Prvo nas čekaju pretkvalifikacije s Poljskom i Švicarskom, imamo još dosta do Italije i europske smotre te idemo skromno utakmicu po utakmicu – rekao je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Damir Mulaomerović nakon jučerašnjeg treninga njegove momčadi u opatijskoj dvorani »Marino Cvetković«.


Točno tjedan dana prošlo je otkad je hrvatska vrsta na Kvarneru počela pripreme za EuroBasket, koji će otvoriti 2. rujna u Milanu susretom s Grčkom. Ali uoči toga čekaju ih i dvije utakmice pretkvalifikacija za sljedeći EuroBasket, kod Poljske (25. kolovoza) i u Opatiji sa Švicarskom (28. kolovoza). Stoga će Hrvatska imati dovoljno vremena i utakmica za pripremiti se za najveće natjecanje na kojem nije bila od EP-a 2017. godine.


Prvi je na rasporedu pripremni turnir u Češkoj ovog vikenda, u četvrtak će put Pardubica krenuti 15 reprezentativaca, a jedino će Kruno Simon ostati u Opatiji raditi s kondicijskim trenerom s obzirom na njegovu situaciju s ozljedama proteklih godinu dana. Priliku bi na prijateljskim utakmicama s Bugarskom i Češkom trebao dobiti i naturalizirani Amerikanac Jaleen Smith, iako je on još uvijek u postupku stjecanja hrvatskog državljanstva.
– Opatija i Rijeka nas uvijek dobro ugoste i imamo sjajne uvjete za ono što nam treba. Imamo neke nove momke u ekipi, stvarno dobro rade i spremamo se za ono što nas čeka. Kompletirali smo se u ponedjeljak s Bogdanovićem i Zupcem, a dečki koji su došli i prije napravili su jako dobar posao. Smith? Ne trebamo imati pretjerana očekivanja od njega, sjajan je igrač, želi pomoći Hrvatskoj. Svi su ga odlično prihvatili, ima sjajne individualne i timske kvalitete, tako da će nam sigurno biti veliko pojačanje. Sve ide svojim tijekom što se tiče postupka stjecanja državljanstva, nadam se da će to uskoro biti riješeno i da će nam on dati dodatnu snagu i kvalitetu na terenu – objasnio je Mulaomerović, koji se nije htio previše osvrtati na EuroBasket, s obzirom na to da do njega ima još tri tjedna.


Motivirani i spremni


– Ne bih išao toliko daleko da razmišljam o EuroBasketu, ima još dosta do Italije. Mi idemo skromno utakmicu po utakmicu. Želim da se dižemo kroz pripremne utakmice i ono što mogu naglasiti je da su momci u ovoj situaciji jako motivirani, optimalno su fizički spremni, iako je bila određena pauza od mjesec dana. Zadovoljan sam ovim dijelom priprema, a uskoro kreću prve utakmice. Na kraju imamo utakmicu protiv europskih prvaka Slovenaca 20. kolovoza u Celju uoči Poljske te će nam taj susret na neki način pokazati što nas čeka u pretkvalifikacijama, ali i na EuroBasketu – kaže Mulaomerović.


U odnosu na prošli ciklus iznenađujuće je otpao Ante Žižić, jedan od najboljih europskih centara, ali i Dragan Bender. Izbornik ipak smatra da je ekipa koja trenutno trenira u Opatiji jača od one u lipnju. Izostanak Žižića objasnio je tvrdeći da je on isti profil igrača kao Zubac, koji je dobio prednost, dok još za poziciju centra konkuriraju Šarić i Matković.


– Mislim da je ekipa jača, Šarić je donio kvalitetu i energiju, ali i talent koji posjeduje. U dobrom je stanju, a vratio se i Matković koji svojom mladom energijom daje dodatni intenzitet. Imamo tri visoka igrača koja mogu pokriti sve defenzivne i ofenzivne zadatke koje će nas čekati. Mislim da smo sigurno jači i nadam se da ćemo sa Smithom dobiti energiju te da će on mladim igračima pomoći i dati im dodatnu sigurnost.


Zadnja prilika


Bojan Bogdanović nakon neuspjelih je kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo krivicu uglavnom preuzeo na sebe, a 33-godišnjak se osvrnuo i na svoj mogući oproštaj od reprezentacije nakon EuroBasketa.


– Ne možemo izbrisati ono što se dogodilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, međutim, moramo se svi skupiti. Bili smo dosta psihički pali i nadam se da ćemo ovoga ljeta ispisati neke ljepše stranice hrvatske košarke. Najviše sam upirao prstom u sebe i gledao što sam mogao promijeniti, ali evo, imamo sada novo okupljanje i novu priliku. Moje zadnje veliko natjecanje? Da, nekima od nas je ovo zadnje okupljanje s reprezentacijom i zadnje veliko natjecanje s obzirom na to da ne idemo na Svjetsko prvenstvo, a na Olimpijske igre bismo jedino mogli s eventualnom pozivnicom – kaže Bogdanović.


Još uvijek član Utah Jazza, iako američki mediji navode da bi od sljedeće sezone mogao zaigrati u nekoj drugoj NBA momčadi, smatra da je ova Hrvatska neka drugačija priča.


– Oporavili smo se, tek smo napravili dva, tri treninga zajedno, s obzirom na to da smo Zubac i ja došli u ponedjeljak. Ali mislim da je ovo sada potpuno drugačija priča. Dobili smo Simona i Šarića, koji će biti dosta na lopti, poboljšati kreaciju koja nam je bila dosta loša u proteklo vrijeme. Smith će isto biti važan na lopti, odličan je obrambeni igrač, sa sjajnim fizičkim predispozicijama pa očekujem od njega da digne ekipu. Moramo se prvo uigrati, a onda, ako smo u pravoj formi, s novim igračima definitivno možemo biti konkurentni na EuroBasketu – rekao je Bojan Bogdanović.