LOVRO PAPARIĆ

Vaterpolist Primorja EB na pripremama reprezentacije za OI: “Meni je već ovaj poziv velik uspjeh i nagrada”

Valentina Prokić

Lovro Paparić/Foto D. ŠKOMRLJ

Lovro Paparić/Foto D. ŠKOMRLJ

Dat ću svoj maksimum, a ako to bude dovoljno, bit će mi neizmjerno drago. Ako ne bude, uvijek postoji nova prilika za dokazivanje - kaže Paparić



RIJEKA Vaterpolist Primorja Erste bank Lovro Paparić našao se na širem popisu igrača koje je izbornik hrvatske reprezentacije Ivica Tucak pozvao na pripreme za Olimpijske igre u Tokiju. Hrvatska izabrana vrsta sutra se okuplja u Opatiji te će do 18. lipnja trenirati na Kantridi. Igrači koji igraju Final 8 Lige prvaka pripremama će se priključiti 10. lipnja.


Lovri Papariću, centru Primorjaša, ovo nije prvi poziv u izabranu hrvatsku vrstu, ali je svakako najslađi s obzirom da su u pitanju pripreme za Olimpijske igre, natjecanje koje je kruna karijere svakog sportaša.


– Biti na pripremama je velika čast, a vidjet ćemo što će izbornik odlučiti. Za mene je već ovaj poziv velik uspjeh, pogotovo jer je riječ o pripremama za Olimpijske igre – započeo je 22-godišnji Lovro Paparić.




Poziv u reprezentaciju na kraju turbulentne sezone znak je da su Paparić i Primorje EB odradili dobar posao, iako možda nije završilo u skladu s očekivanjima.


Trud i zalaganje


– Sigurno da je poziv priznanje za ovogodišnji trud, zalaganje i rezultate koje smo postigli. Ipak nije sve prošlo nezapaženo i to mi je posebno drago. Ušli smo u sezonu s drukčijim ciljevima, željeli smo ući u borbu za treće mjesto u prvenstvu jer tada još nismo znali u kakvom će sastavu igrati splitski Jadran. Sezona je pokazala da ipak nismo bili dovoljno kvalitetni da bismo mogli parirati Jadranu. Splićani su nas pobijedili u dva navrata sa sedam i s pet golova razlike, a kasnije kada smo bili u situaciji da se borimo za četvrto mjesto, zadesila nas je korona, baš u krivo vrijeme. Na kraju mislim da bi četvrto mjesto bilo realno, dogodilo se peto mjesto, no nama je to i dalje kao da smo osvojili četvrto. Ne znam što bih rekao više o tome jer je to bila izvanredna situacija na koju nismo mogli utjecati.


Unatoč svim problemima na kraju sezone, Primorjaši su se uspjeli othrvati negativnostima i osigurati nastup u Premijer regionalnoj ligi iduće sezone, što je svojevrsna nagrada za sve što su prošli.


Ostvaren cilj


– Konačni cilj je ostvaren. Stvarno mi je drago da se ekipa uspjela izdignuti iz svega toga što se dogodilo i da smo uspjeli ući u Regionalnu ligu. Kada se podvuče crta, sezona je bila uspješna jer smo se plasirali među četiri najbolje momčadi u Kupu Hrvatske, trebali smo ući i među četiri u prvenstvu. Sve u svemu, sezona je daleko bolja od prijašnjih – smatra centar riječke momčadi kojeg ugovor i dalje veže uz Primorje EB.


– Poziva iz drugih klubova uvijek ima, ali ja imam ugovor i ne opterećujem se time.


Lovro Paparić sada radi na osobnom napretku u reprezentaciji, što je velik izazov za mladog centra, a konkurencija je vrlo jaka te će biti teško izboriti mjesto među 13 putnika u Tokio.


– Ulog je velik. Meni je već sam poziv nagrada. Očekujem da ću dati svoj maksimum tijekom priprema, a ako to bude dovoljno, bit će mi neizmjerno drago. Ako ne bude, uvijek postoji iduća godina i nova prilika za dokazivanje. Bio sam već na pripremama tijekom godine i prošloga ljeta, igrače poznajem, znam da je konkurencija velika, ali svi smo tamo da pokažemo ono najbolje što možemo – poručio je Paparić.


Hinić: Konkurencija je žestoka, ali to ništa ne znači

Igor Hinić, trener Primorja EB, jako dobro zna kako je to igrati za izabranu hrvatsku vrstu s kojom je osvojio olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine i srebro u Atlanti 1996. godine.


– Reprezentacija je najviša stepenica za svakog igrača, sva kvaliteta je tu na okupu, krema hrvatskog vaterpola i samo vrijeme provedeno s njima ogromno je iskustvo koje se ne može zamijeniti. To je velik poticaj za svakog mladog igrača. Na Papariću je da dođe spreman na pripreme. Na toj poziciji je konkurencija žestoka. Tu su još tri vrhunska centra, Josip Vrlić, Luka Lozina i Luka Lončar, ali nije to važno jer su vrijeme provedeno s reprezentacijom i količina rada po mojem sudu od izuzetnog značaja – smatra Igor Hinić.


Izboriti se za mjesto pod japanskim suncem bit će vrlo teško.


– U reprezentaciji su stvari vrlo jednostavne. Izborniku je već poznato 90 posto momčadi jer je ovo ipak kraj jednog ciklusa, no šanse postoje. Možda nisu velike, ali je moguće da se nešto otvori, a ako se to dogodi, moraš biti spreman zgrabiti tu priliku. Bolji idu naprijed i treba biti kvalitetniji od nekog ispred sebe da bi ga se izbacilo. U reprezentaciji igraju najbolji igrači, naravno da razliku radi netko tko ima veći broj europskih utakmica ili veći broj reprezentativnih nastupa. No, i između toga su velike razlike, igrati na visokoj klupskoj ili visokoj reprezentativnoj razini. Jednostavno je, ako si dobar, ideš dalje, ako nisi, čekaš novu priliku – zaključio je Igor Hinić.