Borba za prvaka

Udruga rukometnih sudaca se oglasila nakon žalbi rukometaša Nexea: “Odbacujemo bilo kakve insinuacije”

Hina

Riječanin Halil Jaganjac u akciji/Foto PIXSELL

Riječanin Halil Jaganjac u akciji/Foto PIXSELL

Rukometaši PPD Zagreba u posljednjem su kolu Paket 24 Lige za prvaka svladali našički Nexe sa 25-16 (11-6) i tako osigurali prednost domaćeg terena u doigravanju za prvaka osvojivši prvo mjesto s dva boda više od najvećih konkurenata.ZAGREB Nakon što su se neki rukometaši Nexea požalili u medijima na suđenje u utakmici posljednjeg kola Paket 24 lige u kojoj su izgubili od PPD Zagreba (16-24), u ponedjeljak se oglasila i Udruga rukometnih sudaca koja odbacuje bilo kakve “insinuacije”.


Podsjetimo, rukometaši PPD Zagreba u posljednjem su kolu Paket 24 Lige za prvaka svladali našički Nexe sa 25-16 (11-6) i tako osigurali prednost domaćeg terena u doigravanju za prvaka osvojivši prvo mjesto s dva boda više od najvećih konkurenata.


“Udruga hrvatskih rukometnih sudaca kao jedan od čimbenika regularnosti u natjecanju Hrvatskih rukometnih liga ne želi, a uostalom i ne smije komentirati bilo koju utakmicu budući da su Pravilima rukometne igre, Propozicijama natjecanja i srodnim propisima Hrvatskog rukometnog saveza odnosno Svjetske rukometne organizacije (IHF) jasno određene uloge rukometnih sudaca / nadzornika suđenja (delegata) i drugih osoba koje sudjeluju u odigravanju rukometne utakmice, a to je prvenstveno poštivanje i primjena Pravila rukometne igre.
Posebno ističemo, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca brani javno istupanje svim svojim članovima što im zabranjuje komentiranje utakmica i suđenja, a pogotovo „prozivanje“ imenom i prezimenom igračice/igrača ili bilo kojeg drugog rukometnog djelatnika”, navodi se u priopćenju Udruge upućenoj medijima.


“Stoga, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca ne komentira izjave glede odigrane prvenstvene utakmice Paket 24 Premijer Hrvatske rukometne lige između rukometnih klubova PPD Zagreb i Nexe nego se želi (argumentirano) osvrnuti na navode koje su vezani za utakmicu i oko utakmice.”


“Podsjećamo, rukometni suci kao i nadzornici (delegati), dakle članovi Udruge hrvatskih rukometnih sudaca, kao  sportski djelatnici, prepoznatljivi su u Europi i svijetu, sudeći (ili sudjelujući kao delegati) na najvećim sportskim rukometnim priredbama  gdje su  nositelji najvećeg tereta odgovornosti ali i časti sudeći razna finalna natjecanja. Nezahvalno je nešto isticati budući da smo dio velike sportske i rukometne organizacije, no ipak treba spomenuti niz završnica najvećih svjetskih priredbi na kojima su naši, hrvatski rukometni suci  predstavili i sebe kao rukometne djelatnike, Udrugu hrvatskih rukometnih sudaca a time i Hrvatski rukometni savez i to kao jedne od najuspješnije sportske organizacije u Hrvatskoj i svijetu, te u konačnici i opravdali povjerenje Svjetske rukometne organizacije (IHF) i Europske rukometne organizacije (EHF) upravo u našu zajednicu.


Tim mislima vodi se i Povjerenstvo za natjecanje pri postavljanju sudaca/delegata na završne susrete doista kvalitetnog te natjecateljski interesantnog Hrvatskog rukometnog prvenstva u svim ligama, posebno na razini natjecanja Paket 24 Premijer lige i 1. Hrvatske rukometne lige za žene, kao i na razini KUP natjecanja.”


“Posljednji primjer govori u prilog tome. Naime, jedan od najboljih europskih sudačkih parova, gospoda Dalibor Jurinović i Marko Mrvica sudili su sezonu ranije finalnu utakmicu natjecanja u kojem trenutno hrvatske nacionalne i klupske boje brani RK Nexe, a u svojoj karijeri iza sebe imaju niz europskih rukometnih prvenstava, završnica europskih klupskih natjecanja i slično.


Ove sezone sudili su isključivo i jedino utakmice Lige prvaka što samo pokazuje koliki veliki ugled i povjerenje uživaju od strane EHF-a, a dobro je za podsjetiti kako je navedeni dvojac sudio i prethodnu utakmicu (5. kolo lige za prvaka Paket 24 Premijer Hrvatske rukometne lige ) i to istovrsnih takmaca u kojoj je RK Nexe bio uspješniji.”


“Također treba spomenuti, kako će se sukladno Propozicijama natjecanja u sljedećih mjesec dana isti klubovi sastati još nekoliko puta u borbi za rukometnog prvaka Hrvatske pa prema tome svako neargumentirano dizanje tenzija ne pridonosi razvijanju povjerenja koje je potrebno kako bi svi hrvatski rukometni klubovi imali uzor u klubovima poput RK Nexe i PPD Zagreb (u kontekstu ovog priopćenja su istaknuta ova dva kluba) koji uz rukometne ženske klubove stvaraju i podižu kulturu sporta i društva u Republici Hrvatskoj.”


“Inače, glede prve sljedeće utakmice gdje je moguć susret istih klubova (što prethodno moraju izboriti kroz utakmice s drugim klubovima u polufinalima hrvatskoga Kupa), ne znajući dakle za sudionike finala, 3. svibnja 2022. javno je objavljeno je da će finale Kupa za muškarce suditi Matija Gubica i Boris Milošević. Delegati na istovrsnim utakmicama biraju se iz redova delegata s najvećih svjetskih priredbi odnosno s višegodišnjim rukometnim stažom suđenja na najvišem rangu natjecanja.”


“Dakle, apsolutno je neprihvatljiva svaka insinuacija koja odstupa od istine i pravde te niza propisnika i pravilnika; suci se određuju i postavljaju na utakmice isključivo s jednim ciljem – regularnost natjecanja u smislu jednakih mogućnosti za sve uz svjesnost kako je sudački nastup podložan javnom mišljenju odnosno i “navijačkoj”, a ne stručnoj procjeni.”


“U konačnici, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca putem nadležnih tijela rukometnih i sportskih organizacija u Republici Hrvatskoj poduzet će sve mjere i radnje u smislu dodatne zaštite članova Udruge hrvatskih rukometnih sudaca što možemo i na što imamo pravo. U cilju zaštite svojih članova Udruga hrvatskih rukometnih sudaca pokrenut će stegovne postupke protiv pojedinaca za neistinite tvrdnje koje su objavljene na pojedinim Internet medijima i društvenim mrežama”, najavila je Udruga sudaca.


Udruga hrvatskih rukometnih sudaca napravila je analizu sporne utakmice.


“Kao zaključak ovog priopćenja, navest ćemo da se veselimo analizi Europske rukometne federacije. Također očekujemo da će se javno objaviti analiza provedene utakmice kako bi javnost bila upoznata s činjenicama, a osobno bih volio da prije slanja analize Udruga hrvatskih rukometnih sudaca dobije na uvid „stručno analizu“ u kojoj će vjerojatno pisati da je poslije postignutog pogotka potrebno dodijelit progresivnu kaznu – žuti karton”, zaključuje Udruga u svom priopćenju.