TENIS

U dramatičnoj završnici Rubljov i Pavljučenkova pobijedili sunarodnjake za zlato u mješovitim parovima

Hina

Anastasia Pavljučenkova i Andrej Rubljov/Foto: REUTERS

Anastasia Pavljučenkova i Andrej Rubljov/Foto: REUTERS

Rubljovu je to uopće bio prvi nastup u mješovitim parovima u karijeri, a na putu do naslova olimpijskih pobjednika su on i njegova partnerica sva četiri meča dobili u super 'tie-breaku'.



TOKIO Odličnim finalom mješovitih parova zaključen je teniski olimpijski turnir u Tokiju, a posljednju zlatnu medalju osvojili su Rusi Anastasia Pavljučenkova i Andrej Rubljov koji su pobijedili sunarodnjake Jelenu Vesninu i Aslana Karaceva sa 6-3, 6-7 (5), 13-11 nakon jednog sata i 53 minute igre, spasivši pritom i jednu meč-loptu.


Rubljovu je to uopće bio prvi nastup u mješovitim parovima u karijeri, a na putu do naslova olimpijskih pobjednika su on i njegova partnerica sva četiri meča dobili u super ‘tie-breaku’.


Prva prepreka na tom putu bili su Darija Jurak i Ivan Dodig, koje su olimpijski pobjednici svladali sa 5-7, 6-4, 11-9. Potom su sa 7-5, 6-7 (0), 10-8 bili bolji od japanskog para Shibahara – McLachlan, a u polufinalu su sa 5-7, 6-4, 13-11 nadigrali Australce Ashleigh Barty i Johna Peersa.




U finalu su u odlučujućem tie-breaku Pavljučenkova i Rubljov zaostatak od 4-7 pretvorili u vodstvo 9-7. No, Vesnina i Karacev su spasili prve dvije meč-lopte i poveli 10-9, ali je Pavljučenkova sjajno odigrala kad su suparnici bili jedan poen udaljeni od naslova.


Vesnina i Karacev su kod 10-11 spasili i treću meč-loptu, ali četvrta je bila sretna za Pavljučenkovu i Rubljova.


Troje finalista je osvojilo svoje prvo olimpijsko odličje, dok je Vesnina dodala srebro naslovu olimpijske pobjednice u ženskim parovima koji je osvojila prije pet godina u Rio de Janeiru s Jekaterinom Makarovom.


Rusija je s jednim zlatom i dva srebra, sve tri medalje osvojene u nedjelju, najuspješnija nacija teniskog turnira u Tokiju.


Hrvatska, Češka i Švicarska su sa po jednim zlatom i srebrom na diobi drugog mjesta, a Njemačka je peta s jednim zlatom.


Među osvajačima medalja, po jedne bronce, još su Australija, Brazil, Novi Zeland, Španjolska i Ukrajina.