EURO 2024.

Talijani i Portugalci slavili, Bosna i Hercegovina poražena na gostovanju kod Slovačke

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Italija se oporavila od poraza protiv Engleza laganom pobjedom na Malti (2-0). Oba gola za azzurre na Malti pala su u prvom dijelu



ZAGREB Nedjeljne utakmice kvalifikacija za EURO 2024. obilježile su pobjede Talijana i Portugalaca, te poraz reprezentacije BiH.


Engleski nogometaši svladali su u dvoboju C skupine kvalifikacija EURA na Wembleyu selekciju Ukrajine s 2-0. Englezi su prije tri dana slavili kod europskih prvaka Talijana, a na Wembleyju su došli do još jedne pobjede u teškoj skupini. Harry Kane istaknuo je svoj status najboljeg engleskog strijelca na međunarodnoj razini, a Bukayo Saka ponovno je zabljesnuo u ugodnoj pobjedi. Nakon što je postigao rekordni  54. gol u 2-1 pobjedi nad Italijom u četvrtak,


Kane je u 37. minuti iz voleja zabio i svoj 55. pogodak, a Arsenalov mladić Saka zatim je udvostručio vodstvo prije poluvremena senzacionalnim golom koji je utišao goste i njihovih 4000 navijača. Ukrajina je imala svoje trenutke i pritiskala je u drugom dijelu, ali nikada nije izgledala sposobna izbjeći poraz od Engleske.




Italija se oporavila od poraza protiv Engleza laganom pobjedom na Malti (2-0). Oba gola za azzurre na Malti pala su u prvom dijelu, a zabili su dva Mattea – Argentinac s djedom na Siciliji Mateo Retegui (15) i Matteo Pessina (27).


Sjeverna Irska ostala je praznih ruku na Windsor Parku u Belfast. Finci su održali lekciju nogometa Ircima, slavivši s minimalnih 1-0, a jedini pogodak na utakmici postigao je Benjamin Kallman u 28. minuti. Slovenska nogometna reprezentacija je, po pobjedi u Kazahstanu, dobro obavila i svoju prvu zadaću na domaćim terenima svladavši  San Marino s 2-0.


Slovenija je povela u 56. minuti preko Benjamina Šešeka, a u 60. minuti autogol je postigao Roberto Di Maio.U ovoj skupini nogometaši Kazahstana došli su velikim preokretom do pobjede nad Danskom 3-2,  iako su 20 minuta prije kraja gubili 0-2.


Nakon razočaranja u četvrtak, kada su na otvaranju kvalifikacija u Astani poveli protiv Slovenije, pa izgubili 1-2, sada su uspjeli na umjetnoj travi Astana Arene doći do tri boda protiv jake Danske.Oba pogotka za Dansku postigao je 20-godišnji napadač Atalante Rasmus Hojlund (21, 36), koji je tri puta bio precizan i u četvrtak protiv Finske (3-1).No, u samoj završnici uslijedio je čudesan preokret Kazahstanaca. Prvo je smanjio u 73. minuti veznjak moskovskog CSKA Baktiyor Zajnudinov iz jedanaesterca, u 86. minuti uslijedio je precizan udarac s 30-ak metara Askata Tagibergena za 2-2, a tri minute kasnije napadač FC Astane Abat Ajmbetrov glavom je pogodio senzacionalnih 3-2.


Portugal se pouzdano nosi s europskim nogometnim mališanima. Nakon uvodne domaće pobjede nad Lihtenštajnom sa 4-0, danas su u Luksemburgu slavili sa 6-0. Za Portugalce je u prvom poluvremenu dva puta zabio 38-godišnji Cristiano Ronaldo (9, 31), po jednom Joao Felix (15) i Bernardo Silva (18). U drugom poluvremenu strijelci su bili još Otavio (77) i Rafael Leao (89).


Ronaldo se pobrinuo za svoju statistiku nakon njegova 121. i 122. gola u 198. nastupa, što su sve novi svjteski rekordi. Također, zabio je 10. i 11. gol protiv Luksemburžana, njegovih najdražih žrtvi.


U ovoj skupini nogometaši Slovačke su u Bratislavi pobijedili suparnike iz Bosne i Hercegovine s 2-0. Robert Mak (13) i Lukaš Haraslin (40) zabili su za prvu pobjedu Slovaka u ovom kvalifikacijskom ciklusu, a brzo je splasnula euforija u BiH nakon pobjede nad Islandom (3-0) prije tri dana u Zenici.


Iznimno uvjerljivi bili su Islanđani koji su čak sa 7-0 slavili kod LIhtenštajna u Vaduzu. Aron Gunnarsson (48,68, 73pen) zabio je “hat-trick” za sjevernjake u drugom poluvremenu, a po jedan su zabili Olafsson (3), Haraldsson (38), Gudjohnsen (85) i Ellertsson (87).