Rijeka praznih ruku

Sjajna električna Lokomotiva projurila Rujevicom, niti Drmić nije mogao spasiti Bijele

Denis Frančišković

Razočaranje na licima nogometaša Rijeke/Foto M. LEVAK

Razočaranje na licima nogometaša Rijeke/Foto M. LEVAK

Energetski bila je to električna, ne parna Lokomotiva čiji se ovaj put epitet može pridodati Riječanima koji su zakazali na pristupu ili jednostavno nisu imali svoj dan. Možda je nakon sjajnog otvaranja sezone jednostavno to bio zakon brojki...



RIJEKA Šok i nevjerica na Rujevici! Zahuktala Lokomotiva projurila je Rijekom u novoj dramatičnoj utakmici. I ostavila domaće praznih ruku. Riječani su mogli do boda kada je Drmić u 93. minuti pogodio gredu, no pobjedi Lokosa ne može se ništa prigovoriti. Čista je kao suza. I zaslužena.


Foto galerija: Prva HNL: Rijeka - Lokomotiva Foto: Mateo Levak


Da su Kulenović i društvo bili malo prisebniji u posljednjih sedam minuta kada su sijevale zagrebačke kontre još tri lopte mogle su završiti u Rijekinoj mreži. Lokomotiva je tako odnijela puni plijen s Kvarnera, točnije Kantride ravno nakon osam godina, točnije 20. travnja 2013. Prije toga uzimali su Lokosi i po bod na Rujevici, oba puta s Goranom Tomićem (1:1, 2:2), aktualnim trenerom Bijelih.


RIJEKA – LOKOMOTIVA 1:2

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 2.361. Sudac: Dario Kulušić 7 (Šibenik). Strijelci: 0:1 Milićević (16′), 0:2 Dabro (58′). Žuti karton: Escoval, Obregon (Rijeka), Dabro, Cokaj, Cipetić (Lokomotiva).




RIJEKA (4-2-3-1): Zlomislić 5, Escoval 5 (od 46′ Obregon 5), Krešić 6, Velkovski 6 (od 71′ Lepinjica -), Vukčević 6,5, Liber 5,5 (od 46′ Ampem 5,5), Čerin 6, Abass 5 (od 62′ Jurišić), Vučkić 5 (od 62′ Vuk 5), Murić 5,5, Drmić 6,5.


LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Nevistić 7, Cipetić 6,5, De Haas 6,5, Mersinaj 6,5, Miličević 7, Cokaj 7, Marić 6,5, Aliyu  7 (od 86′ Florucz -), Kačavenda 6,5, Goričan 6,5 (od 75′ Kulenović 5), Dabro 7 (od 80′ Pivarić -).

A upozoravao je prije utakmice Tomić na sastav iz Kranjčevićeve koji su mnogu unaprijed otpisali. Hvalio njihove zadnje vezne Cojaka i Marića, koji su bili jako dobri, i trku gostiju što su Plavi prezentirali u punom smislu. Energetski bila je to električna, ne parna Lokomotiva čiji se ovaj put epitet može pridodati Riječanima koji su zakazali na pristupu ili jednostavno nisu imali svoj dan. Možda je nakon sjajnog otvaranja sezone jednostavno to bio zakon brojki, Rijeka se ovaj put nije uspjela vratiti premda je bila blizu. I onda bi taj gol i taj bod opet sakrili puno toga.


Već prvo poluvrijeme proteklo je potpuno u znaku Lokomotive koja je u utakmicu ušla s više energije i dinamike. Ali i neočekivano visoke okomitosti u igri. Lokosi su djelovali i kompaktno, brzo se vraćali u obranu i ostavljali Riječanima malo prostora da razviju igru. Toliko da je Rijeka u jednom trenutku pred kraj poluvremena dugo imala loptu u nogama, ali igrači nisu znali što s njom protiv elastične i dobro posložene obrane Zagrepčana.


Koliko je sastav Silvija Čabraje opasan vidjelo se već u 2. minuti kada su gosti složili dvije opasne akcije. Prvo je Cokajev ubačaj skoro iznenadio Zlomislića, a potom Ibrahim tukao kraj gola sa 16 metara. Milićević je imao širok koridor na lijevom boku što je obilato koristio, a na kraju i naplatio. Prvo je u 14. minuti zavrnuo jednu loptu na drugu stranu, lopta u blagom luku zaobišla riječku obranu i došla do Kačavende koji je tukao iskosa, a Zlomislić spasio domaće.


No, dvije minute kasnije Zlomislić je morao po loptu u mrežu. Milićević se s lijevog boka odlučio za onaj tip udarca za koji je teško pretpostaviti je li ubačaj ili udarac, a lopta odsjela u suprotnim rašljama iza riječkog vratara – 0:1. Bio je to šok za Bijele koji su olako ušli u susret.


Prvu i najbolju šansu prvog dijela Rijeka je imala u 26. minuti, Vukčević je ubacio s pozicije skraćenog kornera u trku, a Gnezda Čerin na desetak metara naletio na loptu, no Nevistić je uspio spretno obraniti nogom. Minutu kasnije u dobroj poziciji bio je Vučkić, ali i previše okolijevao.


Lokosi su i dalje pokazivali napadačke orijentacije, u 33. minuti Ibrahim se majstorski driblingom oslobodio dvojice igrača, a lopta u završnice akcije došla do Dabra koji je pucao kraj gola. Do odmora obje su momčadi imale još po šansu. Jedna je bila Čerinov udarac preko grede u jeku pritiska (39′), druga pokušaj Cokaja (45′) iz slobodnog udarca iskosa kad je pokušao prevariti Zlomislića kao Milićević. I skoro uspio.


I nastavak je krenuo u znaku Lokosa, u 55. minuti Milićević je dugo vukao loptu i s 18 metara pucao kraj vratnice, a dvije minute kasnije Zlomislić je morao drugi put po loptu u mrežu. Vižljasti Ibrahim je iskosa dodao Dabri, a on se sjajno snašao u gužvi i s dva metra ugurao loptu u mrežu – 0:2.


Tomić je pokušavao s izmjenama, ali one nisu uspjevale rasplamsati stari žar u Rijekinoj momčadi. Rijeka je malo stisla, ali gosti su počeli vladati Rujevicom posjedom i jednostavnom igrom kao svojevremeno PAOK. Iz te kontrole proizašle su prigode de Haasa (68′) koji je oklijevao nakon kontre te Kulenovića (79′) čiji je udarac pod gredu Zlomislić sjajno izukao.


I onda je stiglo smanjenje, u 83. minuti Drmić je glavom matirao Nevistića iz blizine na ubačaj Vukčevića – 1:2. Rijeka je jurnula po izjednačenje, a gosti prijetili kontrama. Donedavni igrač Bijelih Kulenović se mogao proslaviti da je bio koncentriraniji (87′, 89′, 93′), ali i Rijeka uhvatiti slamku spasa kada je Drmić uzdrmao gredu. Ovog puta Drmić se nije pojavio u ulozi spasitelja…