Andrej Krstinić

Samostreličar iz Malinske priprema se za SP nakon povratka iz “mirovine”: “Obrana titule i ekipa su primarni ciljevi”

Valentina Prokić

ZAŽELIO SE NATJECANJA - Andrej Krstinić

ZAŽELIO SE NATJECANJA - Andrej Krstinić

Upitno je tko će uopće doći na Svjetsko prvenstvo. Mi ćemo nastupiti, ali moglo bi nam se dogoditi da to bude Otvoreno PH, da uz nas bude samo nekoliko pojedinaca iz drugih zemalja - kaže Krstinić



MALINSKA Andrej Krstinić, samostreličar Duba iz Malinske, vratio se iz »mirovine«. Naime, Krstinić je prošle godine odlučio da će se prestati natjecati jer tijekom ljeta, kada je u tijeku samostreličarska sezona i kada treba redovno trenirati i ići na natjecanja, radi u inozemstvu.


No, kako kaže narodna izreka »vrag mu nije dao mira«, posebno kada je vidio da je praktički otpisan iz hrvatske reprezentacije jer su svi mislili da se više neće vraćati te da mogu bez njega. Na kraju je dao otkaz i vratio se u svoju Malinsku.


– Istina je da nisam imao mira. No, kao i svi mislio sam da neće biti natjecanja, ali je naknadno objavljeno da će se Svjetsko prvenstvo ipak održati. Prvotno je bilo otkazano jer je trebalo biti održano u Latviji u suradnji s Rusijom. Dugo se ništa nije znalo te je u zadnji trenutak u svibnju odlučeno da će biti održano u Mađarskoj. Rekao bih nekako na silu jer zadnje dvije godine nije bilo natjecanja pa da se nešto konačno pokrene.




I kad nešto napraviš na silu i u zadnji trenutak, onda te ne mogu ispratiti neke bolje reprezentacije jer one financijski plan rade godinu dana unaprijed. Tako da je upitno tko će uopće doći na Svjetsko prvenstvo. Mi ćemo nastupiti, ali moglo bi nam se dogoditi da to bude Otvoreno prvenstvo Hrvatske, da uz nas bude samo nekoliko pojedinaca iz drugih zemalja. I inače nas je u muškoj kategoriji pet do sedam, tako da ćemo biti sretni ako nastupi troje samostreličara. No, mi smo nikad jači – rekao je Andrej Krstinić, koji je u hrvatskoj reprezentaciji zajedno s Domagojem Pereglinom i Martinom Oborovečkim.


– Nijemci ne dolaze, a oni su nam bili glavni konkurenti. Čuo sam da Francuzi dolaze samo s pojedinačnim prvacima u svakoj kategoriji, a ne s ekipom. Oni su dobri i kada su pravi, mogu biti ozbiljni konkurenti – dodao je Krstinić.


Put povratka i ponovnog ulaska u reprezentaciju nije bio jednostavan, iako je Krstinić branitelj naslova svjetskoga prvaka, osvojenoga prije dvije godine.


HRVATSKA ZA MAĐARSKU – Andrej Krstinić, Domagoj Pereglin i Martin Oborvečki


Napraviti razliku


– Bio sam na prvom izbornom natjecanju za reprezentaciju. Pucalo se dva dana, prvi dan sam pobijedio, drugi dan sam bio četvrti. Došao mi je gušt, dao sam otkaz, došao doma i mjesec dana se pripremao za iduće izborno natjecanje na kojem sam osvojio četvrto mjesto. Na trećem izbornom natjecanju, koje je istovremeno bilo i prvenstvo Hrvatske, bio sam drugi i treći, ali rezultat je bio loš. Imao sam tehnički problem koji nisam primijetio na vrijeme, leća od dioptrije nije stajala kako treba, nego je sve bilo mutno.


Tako sam pucao osam rundi jer nisam shvatio u čemu je problem. Onda sam izgubio u jednoj rundi deset krugova, a do norme mi je nedostajalo pet krugova. Taj dan sam bio treći u konkurenciji nas četvorice koji se borimo za jedno od tri mjesta u ekipi. I dalje nisam bio unutra, a onda je došlo četvrto natjecanje, odnosno Svjetski kup. Bio sam spreman i dobro sam pucao. Domagoj Pereglin je bio siguran, a Marijan Kajfeš, Martin Oborovečki, svjetski juniorski, prvak, i ja borimo se za preostala dva mjesta u reprezentaciji. Uglavnom, ja sam izgubio prvo mjesto, ali to mi nije bilo toliko važno jer me više zanimalo napraviti razliku između sebe i ostatka konkurencije jer su oni imali dvije, a ja jednu normu.


Domagoj je pobijedio s 868, ja sam imao 867, Martin je imao 860, a Marijan 857 krugova, čime je Kajfeš ispao iz ekipe. Kad bi se gledala sva četiri rezultata, Domagoj bi bio prvi, a ja drugi, ali kada se zbroje svi rezultati, ja sam uvijek među prva tri. Ali, na sastanku nakon natjecanja ispalo je da nisam u ekipi. Nije argumentirano kako će se birati ekipa, ja sam svjetski prvak, 15 godina su rezultati na Domagojevim i mojim leđima pa treba postojati minimum nekog respekta. Na kraju je direktorica reprezentacije odlučila da moram biti u ekipi – pojasnio je Krstinić.


Razbijene strelice


Na Svjetskom kupu u Trgovišću nastupila su četiri hrvatska i jedan njemački natjecatelj, a u Češkoj četiri hrvatska i dva češka predstavnika.


– Napraviš dobar rezultat, ali ti je to neugodno spominjati jer pucaš protiv dva ili tri čovjeka. Kad nema konkurencije, nitko te ne doživljava i mislim da će to biti slučaj i na Svjetskom prvenstvu. Sada sam bio dva puta treći. Zadovoljan sam s obzirom da sam imao niti dva mjeseca ozbiljnih treninga. Sada do Svjetskoga prvenstva moram još malo trenirati, a onda se opustiti i paziti da ne porazbijam strelice jer sam ih već deset uništio.


Svjetsko prvenstvo je na rasporedu od 12. do 17. kolovoza u Mađarskoj, a bez obzira na konkurenciju, Krstinićeva želja je medalja. Pucat će se ekipno i klasično s udaljenosti od 65 metara, 50 metara pa 35 metara, dok je drugi dan na rasporedu dvoboj na ispadanje s 50 metara po tri strelice u svakoj rundi. Pobjedniku idu dva boda, neriješen ishod nosi jedan bod, a dalje prolazi natjecatelj koji prvi dođe do pet bodova.


– Realna podloga za obranu titule postoji, to je neka želja, ali nije cilj. Cilj je bio da budem bolji od Marijana Kajfeša i da nastupam u ekipi jer je to čast. Ipak, sada kad sam se tome malo više posvetio ciljevi su malo narasli do medalje, a u tom bih slučaju volio biti prvi, ali primarni cilj je i dalje ekipa. Domagoj je ranjiv, ovisi kako će Martin početi natjecanje. S druge strane, ako ga ja dobro otvorim, do zadnje runde borit ćemo se za prvo mjesto – zaključio je Andrej Krstinić.