Sjaj riječkih rukavica

Riječki boksački klub okitio se s dvije titule prvaka na državnom prvenstvu: “Dugo čekana dvostruka kruna uvertira još većim uspjesima”

Igor Duvnjak

Slaven Brkljačić, Ante Vičević, Matteo Komadina, Matej Uremović, Marko Ramljak i Kristijan Hodak/Foto S. DRECHSLER

Slaven Brkljačić, Ante Vičević, Matteo Komadina, Matej Uremović, Marko Ramljak i Kristijan Hodak/Foto S. DRECHSLER

Šest puta osvojiti seniorsko prvenstvo u boksu nije mala stvar. Volio bih doći do brojke od desetak naslova - kaže Matteo Komadina. Ovo je samo mali korak za početak priprema za neka druga, malo veća natjecanja. U svojim razmišljanjima idem na veliko - kaže Matej Uremović



RIJEKA Na seniorskom državnom prvenstvu, okončanom protekle nedjelje u Boksačkom centru na Zagrebačkom velesajmu, Boksački klub Rijeka je spominjan često i to po dobrome, riječki se klub uz Leonardo i Pulu jedini koji se okitio s dvije titule prvaka.


Naslovi iz redova riječkih rukavica pripali su Matteu Komadini u poluvelteru te Mateju Uremoviću u lakoteškoj kategoriji, a trokut riječkih odličja na prvenstvu zatvorio je broncom Marko Ramljak u istoj kategoriji.


Trener Kristijan Hodak, ujedno i izbornik hrvatske reprezentacije, zadovoljan je ostvarenim pobjedama svojih pulena, koje je uz pomoć neizbježnog asistenta Vlade Babića i kondicijskog trenera Slavena Brkljačića marljivo pripremao za ove nastupe. Njihove izvedbe također pokazuju kako su te dugotrajne pripreme dobro obavljene.




– Bili smo uspješni na državnom prvenstvu s dvije osvojene zlatne medalje i jednom broncom. Pritom smo klub ponovili jedan povijesni uspjeh, koji se dogodio nakon 22 godine – istaknuo je Kristijan Hodak nakon što je dugotrajni trening donio željene plodove. Osvrnuo se i na pripreme u teškim uvjetima što nije omelo njegove boksače na putu do zapaženih pobjeda.


– Pripreme za samo prvenstvo su trajale deset tjedana. Naravno da se treniralo i prije toga, ali ovo je baš bilo ciljano, sve da odemo na prvenstvo i odradimo posao jer je ovo ujedno kvalifikacijska godina za značajne međunarodne događaje. Ove nas godine čeka i Svjetsko prvenstvo te kvalifikacije za Olimpijske igre, uložili smo sve napore da se na ovom turniru naprave čim bolji rezultati.


To smo i postigli iako radeći u skromnim uvjetima. Ovdašnja sportska javnost dobro zna gdje smo i što smo, iako smo ove godine dobili i prostorije na Trsatu, koje sada uređujemo. Nadam se da će nam to omogućiti i bolje uvjete i veću kvalitetu rada jer u ovim prostorima do sada od 70 kvadrata i malim ringom je gotovo nemoguće postići neke natjecateljske uspjehe. Ali sve to nas nije spriječilo da ostvarimo jako dobar rezultat.


Optimizam


Trener uza sve ove uspjehe misli da se može i više i pritom s optimizmom gleda u budućnost, spominjući Leona u Buzika u kategoriji do 71 kilograma.


– Čak smatram da smo mogli napraviti i nijansu bolje rezultate jer tu je jedan Leon Buzik, naša mlada nada, kojem je ovo prva seniorska godina. Ali nije nastupio, bio je ozlijeđen i imao je nekih drugih problema te ga nismo uspjeli spremiti. No, on definitivno konkurira u svojoj kategoriji za najsjajnije odličje te ćemo iduće godine na prvenstvo sigurno izaći u puno jačem sastavu jer nam dolazi i Mateo Pejić, osvajač europskih odličja za mlađe uzraste. Uglavnom, uz ovu trojicu iz stalne ekipe, tu će biti Buzik te Pejić te je sve ovo uvertira u ono što planiramo napraviti u klubu. Uz predsjednika Danijela Kalmara i Upravu koja tu uvelike pomaže, uz mene i ostale naše trenere, Vladimira Babića i kondicijskog trenera Slavena Brkljačića, koji nam se priključio i uvelike pridonio da smo već tri godine najbolji u Hrvatskoj, mislim da ćemo doći do znatno većih rezultata.


U godini značajnih međunarodnih ispita titule državnih prvaka su putovnice bez kojih nema izlaska na međunarodni ring.


– Domaća titula je definitivno uvjet za nastupe na velikim natjecanjima, najosnovniji kriterij za odlazak na takvo međunarodno natjecanje jest da budete prvak države, u ovom slučaju da netko bude kandidat za Svjetsko prvenstvo ili pak za kvalifikacije za Olimpijske igre.


Matej Uremović je u polufinalu ove kategorije do 86 kilograma dobio Osječanina Rebolja, u finalu mu suparnik nije mogao izaći na dvoboj.


– U četvrtfinalu sam bio slobodan, po automatskom ulasku u polufinale sam pobijedio osječkog suparnika. Bilo je jako dobro, treneri su bili zadovoljni, ja također. U finalu, nažalost, protivnik nije izašao na ring, bio sam malo razočaran što se nisam mogao još malo pokazati u finalu. Ali, sve u svemu smo zadovoljni. Što se međunarodnih ispita tiče, ovo je samo mali korak za početak priprema za neka druga, malo veća natjecanja. U svojim razmišljanjima idem na veliko, na europska i svjetska prvenstva. To nam je najinteresantnije i za to se svi spremamo. Ovo je samo mali koračić za dostizanje sljedećeg cilja. Naravno da za to treba papreno raditi.


Brkljačić: Dečki su fantastični

Kondicijski trener Slaven Brkljačić, nekadašnji kolega u Novom listu, pun je hvale za boksače, koje već duže vremena marljivo priprema.


– Kao kondicijski trener s našim boksačima radim tri i pol godine. Odlično je, volim raditi s njima jer su stvarno jako vrijedni, pravi sportaši. Što se god zamisli, to se sprovede. Iako imamo raznoraznih problema i s prostorima i s uvjetima, Uprava i cijeli klub se trude te će ovo biti jedna super dobra priča. Dečki su fantastični sportaši, žele biti vrhunski i jesu vrhunski i bit će još bolji.

Bogata kolekcija


Matteo Komadina, popularni delnički vatrogasac i bajker, u finalu je svladao starog rivala Filipa Poturovića i obogatio ionako bogatu kolekciju medalja u poluvelteru.


– Izuzetno sam zadovoljan odrađenim na prvenstvu, ovo je šesto državno prvenstvo zaredom koje sam osvojio. U prvom meču s mladom nadom iz splitskog Pauka Marinom Jelačićem, koji je također u reprezentaciji i trudi se izboriti mjesto, ostvario sam pobjedu u zahtjevnoj borbi. U finalu me čekao stari znanac Filip Poturović, također višestruki državni prvak i reprezentativac, iskusnik. Svaki meč s njim je težak, zahtijeva maksimum. Ovo je naš treći međusobni finale, moja treća pobjeda jednoglasnom odlukom sudaca.


Nova pobjeda ga samo dodatno ohrabruje u nastavku duge i bogate karijere.


– Ovaj mi je uspjeh veliki motiv samim time što je rijetko tko postigao takve rezultate, šest puta osvojiti seniorsko prvenstvo u boksu nije mala stvar. Volio bih doći do brojke od desetak naslova, a onda ćemo vidjeti. To bi me zadovoljilo. Što se međunarodnog ringa tiče vidjet ćemo kakav trener ima plan, pred nama su Svjetsko prvenstvo i Europske igre, vidjevši planove trenera i reprezentacije, pripremat ćemo se u tom smjeru.


Marko Ramljak je osvojio broncu, žali zbog polufinalnog poraza od Radonića u fazi neophodnog stjecanja iskustva.


– Da sam zadovoljan, nisam – kaže Marko Ramljak. – U polufinalu sam imao Nikicu Radonića, iskusnijeg od mene. Odradili smo dobar meč za publiku, no nisam ga naveo na svoj mlin i izgubio sam odlukom sudaca. Na koncu sam treći, nisam se tome nadao te nisam zadovoljan. Nedostaje mi iskustva, a ovo je jedna stanica na putu k vrhu, nadam, se da će sve doći u svoje vrijeme kada bude trebalo.


Vičević: Načekali smo se dvostruke krune

Ante Vičević, dugogodišnji boksač i funkcionar kluba, sportski direktor BK-a Rijeka, itekako se obradovao ovim titulama, dugo čekanima. Prošla seniorska »doppietta« Rijeke je bila 2001. u Splitu kada su prvaci bili Vičević i Mirzet Bajraktarević.


– Eto, dočekali smo i ovu radost i to zadovoljstvo, taj sjajan uspjeh, koji će ostati upamćen u povijesti kluba – rekao je Vičević. – Načekali smo se ovog slavlja, prošlo državno prvenstvo s dvije seniorske titule bilo je još 2001. godine kada smo prvaci bili Mirzet Bajraktarević i ja. Naravno, jako sam zadovoljan.