Boks

Članovi Rijeke redaju uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni: Povratak na staze stare slave za zlatni jubilej

Igor Duvnjak

Boksači Rijeke s trenerima i predsjednikom Antom Vičevićem/Foto A. KRIŽANEC

Boksači Rijeke s trenerima i predsjednikom Antom Vičevićem/Foto A. KRIŽANEC

Imamo dobre pokazatelje i u proteklih četiri-pet godina smo se razvili u najjači klub u Hrvatskoj. Nadamo se povratku na stare staze na kojima je Rijeka bila - kaže trener riječkih boksača Kristijan Hodak



RIJEKA Živo je i veselo proljeće na ringu za članove Boksačkog kluba Rijeka, njihov je marljivi rad nagrađen novim uspjesima kojima, kao i aktivnošću brojnih boksača, hitaju k idućoj godini, kada će proslaviti pola stoljeća od obnavljanja djelovanja. Čelnik Rijeke Ante Vičević, trener Kristijan Hodak i ostali u klubu osjećaju itekakvo zadovoljstvo kada netko iz redova riječkih rukavica uzdignutih ruku usred ringa proslavi pobjedu kojom klub iz Ulice Milutina Barača iz sjene izađe na svjetlo pred riječku sportsku javnost.


Bilo je tako i kada su u Rijeku titule državnih seniorskih prvaka donijeli Matteo Komadina (do 63.5 kg) i Matej Uremović (do 86 kg), dok je Marko Ramljak (do 86 kg) osvojio broncu, da bi na nedavnom vrlo jakom turniru »Felix Stamm« u Poljskoj u konkurenciji boraca iz čak 27 zemalja osvojio srebro, a Komadina brončanu medalju.


– Izuzetno sam zadovoljan. U klubu sam od 1996. godine, prvo kao boksač, prošao dosta toga. Mogu reći da je nakon dugo vremena u klubu jako lijepa situacija. Imamo i sve više članova, to je dovelo i do ostvarenja uistinu lijepih rezultata. Dobro smo stručno ekipirani, Kristijan Hodak je glavni trener, uz njega su tu Vlado Babić, Marko Majetić, Ive Živković te Asmir Vojnović. Kondicijski trener je Slaven Brkljačić. Rade s 50-60 boksača u svim dobnim skupinama – kaže Ante Vičević.




– Od Grada Rijeke smo dobili prostorije, to je oko 400 m2 u Dvorani mladosti. Još smo u Ulici Milutina Barača jer su na Trsatu radovi, a plan je da se cijeli natjecateljski pogon do kraja godine preseli na Trsat. To nije mala stvar, bit ćemo dobro opremljeni i nadam se da ćemo time privući još puno mladih dečki za marljivi rad.


Uspjesi i ambicije


Dolazak Kristijana Hodaka iz BK Delnice prije pet godina snažan je vjetar u leđa riječkom boksu, mladi i ambiciozni stručnjak kao da je razbudio riječke borce koji pod njegovim vodstvom nižu uspjehe, zahvaljujući kojima je Rijeka u samom vrhu hrvatskog boksa.


– U vrhu smo hrvatskog boksa, na seniorskom prvenstvu Hrvatske smo dijelili prvo mjesto s Pulom i Leonardom. U brojnoj konkurenciji 92 kluba u Hrvatskoj, mi smo na vrhu, a to nam je uspjelo već drugi put u protekle tri godine. Imamo pritom jako dobre rezultate, kako u seniorskom uzrastu, tako i u mlađim dobnim skupinama. Naš Leon Buzik je u kategoriji do 71 kilograma u olimpijskom programu kao peti u Europi i deveti na svijetu među mlađim seniorima.


Tu je i Mateo Pejić, on je osvojio kadetsku broncu i juniorsko srebro na EP-u u teškoj kategoriji. Imamo tu još mlade, kao što su Duje Kutleša i drugi. Imamo stvarno dobar omladinski pogon koji će slijediti starije. Komadina 21. lipnja ide na Europske igre u Krakow, koje su ujedno i kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Nastup na nedavnom turniru u Poljskoj bio je svojevrsni test, provjera spreme naših boksača koji idu na kvalifikacije. Matteo je tamo pokazao da je spreman boksati s najboljima.


U polufinalu je boksao s Uzbekistancem, pobjednikom najjačeg turnira u svijetu. Imamo dobre pokazatelje i u proteklih četiri-pet godina smo se razvili u najjači klub u Hrvatskoj. Nadamo se povratku na stare staze na kojima je Rijeka bila. Hvala RSS-u koji nas prati, kao i upravi kluba na čelu s Danijelom Kalmarom, koji to potpomaže financijski, a sada smo dobili i prostor od Grada Rijeke.


Matteo Komadina i Marko Ramljak su itekako spominjana imena u domaćim boksačkim krugovima zahvaljujući tolikim pobjedama koje kao da najavljuju njihove nove domaće, ali i međunarodne uspjehe. Ambiciozni su i žele međunarodne uspjehe, ali i svjesni da ne mogu snivati lijepe boksačke snove, tako i one olimpijske bez mnogo novog truda i znoja.


Ostvarenje sna


– Izuzetno sam zadovoljan onime što sam ostvario, iako je sezona još uvijek u tijeku, daleko je još do njezina kraja – kaže Matteo Komadina, koji je proljetos osvojio već šestu titulu državnoga prvaka. Sada iz te baze čeka odlazak na itekako zahtjevne kvalifikacije za Olimpijske igre u bogatoj dugogodišnjoj karijeri.


– Sada me čeka najozbiljniji dio, kvalifikacije za Olimpijske igre. Uistinu se nadam da ću ispuniti normu i otići na Igre. To mi je velika želja i ostvarenje sna, da nakon šesnaest godina u ringu i nastupa na dva svjetska i europska prvenstva odem na Olimpijske igre. Prošao sam već jedne kvalifikacije i Europske igre, a da to sad okrunim Olimpijskim igrama, bilo bi zbilja lijepo.


Kao i Komadina, i Marko Ramljak ima izražene sportske ambicije, neke je već ostvario u kratkom razdoblju u kojem boravi u svijetu između konopaca.


– U svibnju je bilo točno dvije godine da sam u boksu – kaže nadareni 22-godišnji Marko Ramljak, mladić koji je već pronašao puteve kojima se stiže do pobjeda. – Što se tiče ostvarenih rezultata u tako kratkom roku, uz ovakve trenere i ovakav tim to i nije čudo. Zadovoljan sam što napredujem. Puno radimo i to se onda na kraju i vidi. Moj najvažniji cilj je otići na Olimpijske igre, a do tada osvajati svjetske i europske medalje.


No, krajnji su mi cilj Olimpijske igre 2028. godine, to mi je želja, a poslije toga bih želio ići u profesionalni boks. Do tada želim napraviti sve što se može u amaterskom boksu. Nemam neke hobije niti imam vremena za njih, kada stignem, volim otići u prirodu te družiti se i popiti kavu s prijateljima. To su mi jedini gušti koje imam izvan dvorane i ringa.