Boks

Boksački klub Rijeka osokoljen uspjesima na državnom prvenstvu: “Bilježimo veći broj boksača, a samim time i veće uspjehe”

Igor Duvnjak

ČETIRI MEDALJE - Ante Vičević, Marko Ramljak, Dorjan Marko, Danijel Merkl, Leon Buzik i Kristijan Hodak/Foto M. GRACIN

ČETIRI MEDALJE - Ante Vičević, Marko Ramljak, Dorjan Marko, Danijel Merkl, Leon Buzik i Kristijan Hodak/Foto M. GRACIN

Marko Ramljak bio je iznenađenje prvenstva. Zlatom na državnom prvenstvu plasirao se na skorašnje Europsko U-22 prvenstvo u Poreču. Leon Buzik se dokazao izvanrednom izvedbom u finalu, gdje je prekidom dobio jako dobrog boksača iz Zadra - kaže trener Rijeke i izbornik Kristijan Hodak



RIJEKA U Boksačkom klubu Rijeka zadovoljno trljaju ruke dok čekaju kraj dugotrajne zime, uspjesi njihovih boksača su im itekakvi vjesnici toplijih dana, zavidan broj nadarenih boraca i dosezi pod vodstvom glavnog trenera, vrsnog stručnjaka Kristijana Hodaka, već neko vrijeme glasno, kao udarac gonga govore o novom riječkom boksačkom proljeću.


O tome sa zadovoljstvom govori ovdašnje dugogodišnje poznato boksačko ime, nekadašnji zapaženi borac Ante Vičević, sportski direktor kluba i član Izvršnog odbora Hrvatskog boksačkog saveza te Kristijan Hodak, trener koji je i izbornik hrvatske seniorske reprezentacije. Leon Buzik, borac kategorije do 71 kilograma, nedavno proglašen najboljim mlađim seniorom na državnom prvenstvu i Marko Ramljak, državni U-22 prvak kategorije do 86 kilograma mogu se pohvaliti titulama najboljih u Hrvatskoj, u grupi uspješnih boraca Rijeke su i Danijel Merkl, brončani mlađi senior u Hrvatskoj u kategoriji do 75 kilograma te Dorjan Marko, koji je na državnom prvenstvu osvojio brončano seniorsko odličje u kategoriji do 67 kilograma.


– U klubu sam od 2009. godine i stvarno mogu kazati da su stvari krenule na sve bolje i bolje od kada je prije nekoliko godina za glavnog trenera u klub došao Kristijan Hodak. Uz ostalo, sa zadovoljstvom bilježimo i sve veći broj boksača, a samim time i sve veće uspjehe – kaže Ante Vičević. – Uz državne prvake spominjanje među ostalima zaslužuje svakako i Mateo Pejić, brončani na Europskom juniorskom prvenstvu. Leon Buzik je pak na juniorskom EP-u osvojio peto mjesto, njih dvojica su stipendisti Grada Rijeke, dobivaju hranarinu, kao i naknadu HOO-a. Inače, predsjednik kluba je Danijel Kalmar.


Merklove i Markove bronce



Danijel Merkl i Dorjan Marko, kao i njihovi prijatelji i klupski kolege, žele uspješno nastaviti prolaske zavojitim sportskim putevima. Ovaj drugi je i izašao iz boksačkog svijeta, ali je zov voljenog sporta bio jak, vratio se među konopce na ring.
– U boksu sam od svoje dvanaeste godine, treniram dosta dugo. Prešao sam u Rijeku iz Kinga – kaže Danijel Merkl, rođen 2005. godine. – Osvojio sam treće mjesto na ovom državnom prvenstvu. Bilo je teško, mislim da sam pobijedio onaj meč za finale, ali suci su ocijenili drukčije. Još ima vremena za dobre rezultate.
– U boksu sam već osam godina, s 15 godina sam ostvario rezultat, osvojio sam broncu na Europskom kadetskom prvenstvu – kaže Dorjan Marko, rođen 2002. godine. – Nažalost, pauzirao sam tri godine, sada sam se ponovo vratio boksu. Na državnom prvenstvu u Zadru osvojio sam brončanu medalju, za dlaku smo skoro osvojili i srebro. Ali to je tek početak, tek sam se vratio i sljedeće godine, naravno, ciljamo na zlatnu medalju i na odlazak na Europsko prvenstvo. Boks me očito jako privlači, godinama je bilo u stilu »da mi se, ne da mi se«, ali ovo je nešto što je dio mene. Samo ovo volim i želim.

Poreč


Kristijan Hodak, koji boksače uči tajnama ove »plemenite vještine«, dobiva zadovoljštinu njihovim uspjesima, kao i potvrdu ispravnosti puta kojim kroči. Podizanjem ruku nakon borbi dečkima koje vodi, nagrađen je njegov studiozni i suvremeni način rada, u čemu mu pomažu najbliži trenerski suradnici Vladimir Babić i Slaven Hodak. Svi zajedno vesele se dobrim borbama boksača Rijeke kao što je bilo i na nedavnim državnim prvenstvima.


– Uspkos ovoj koroni, državno prvenstvo je bilo izuzetno posjećeno, sve kategorije su bile dobro popunjene. Kod mlađih seniora zastupali su nas Danijel Merkl (do 75 kg) te Leon Buzik (do 71 kg), kod seniora Dorjan Marko (do 67 kg) i Marko Ramljak (do 86 kg). Ostvarili smo jako dobre rezultate – kaže Kristijan Hodak. – Smatram da je Marko Ramljak bio iznenađenje prvenstva, ostvario je pobjede nad puno iskusnijim protivnicima. Samim time i zlatom na državnom prvenstvu plasirao se na skorašnje Europsko U-22 prvenstvo u Poreču.


Leon Buzik lani nije imao neke uspjehe s obzirom na to da mu je to bila prva mlađeseniorska sezona. Tada je odmah i naletio na prvaka. Sada je pak bio nositelj svoje kategorije, to je i dokazao izvanrednom izvedbom u finalu, gdje je prekidom dobio jako dobrog boksača iz Zadra. Tu je naš Dorjan Marko, inače prva hrvatska kadetska europska medalja 2015. godine. Sada ga pomalo vraćamo, nadamo se da ćemo njega i još kojeg borca plasirati u reprezentaciju i na EP.


Hodak je izbornik reprezentacije, od koje se nada zapaženim rezultatima na kontinentalnoj porečkoj priredbi, koja se uskoro odvija od 11. do 24. ovog mjeseca.


– Predao sam sastav hrvatske reprezentacije, koji će nastupiti na Europskom prvenstvu. Kao i uvijek, očekujemo jako dobre rezultate. Zašto? Imamo jednog Gabrijela Veočića u srednjoj kategoriji koji je plasmanom među osam najboljih na svijetu na SP-u u Beogradu pokazao da konkurira sa svima. Imamo i iskusnog Nou Ježeka koji nastupa u kategoriji do 71 kg, tu je Petar Leskur u kategoriji do 80 kg, također izuzetan momak, na ovom prvenstvu je pokazao sposobnosti. Tu je i Josip Čorić, teškaš koji je osvojio medalju na mlađeseniorskom Svjetskom prvenstvu, a tu je i ništa manje bitan Marko Ramljak, koji je pokazao da svakoga može iznenaditi. Mislim da možemo ostvariti dobre rezultate u Poreču.


Novi izazov


Marko Ramljak kao ugodno iznenađenje nedavnog državnog prvenstva sanja nova iznenađenja, ovog puta na kontinentalnom ringu na EP-u u Poreču.


– Zadovoljan sam rezultatom s državnog prvenstva. Išao sam da budem prvi, to mi je bio cilj za ovu godinu i ostvario sam ga. Imao sam dva meča, finale je bilo dosta umarajuće, meč je bio težak. Dao sam sve od sebe, svojim pritiskom i serijama sam slomio protivnika – kaže Marko Ramljak u pauzi između nastupa na dvama zahtjevnim natjecanjima.


– Kada je riječ o ovom Europskom prvenstvu, spreman sam. Idem pokazati što sam spremio i što sam naučio, idem dati sve od sebe kao i uvijek, a nadam se najboljem rezultatu, jasno i medalji.


U boksačkim krugovima Leona Buzika zbog njegova talenta ocjenjuju boksačkim draguljem, potvrdio je to sjajem na državnom prvenstvu kada je proglašen najboljim mlađim seniorom. Pun motiva i s velikim ambicijama čeka iduće nastupe od kojih mu je najvažniji Europsko prvenstvo do 18 godina u Sofiji od 10. do 22. travnja.


– Velika čast je biti izabran za najboljeg boksača, mislim da je sve to zasluženo teškim radom. Jasno, da ostvarimo taj rezultat, osvojimo prvenstvo, jako su pomogli treneri te svi boksači koji su sa mnom. Bez njih ništa ne bi bilo moguće – kaže Leon Buzik, u boksu od svoje desete godine. Pogled u boksačku budućnost mu je ružičast, sanja o velikim rezultatima.


– Moj je cilj medalja s Olimpijskih igara, po mogućnosti zlatna. To bi bio moj vrhunski cilj koji bi bilo lijepo ostvariti. Sada je na redu nastup u Sofiji, nadamo se zlatu s Europskog prvenstva. U studenome je Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. I tamo želimo dobar rezultat. Imam motiva za rad.