NAJBOLJA NA SVIJETU

Riječanka Kristina Pilko jedina je žena koja sudi u svim disciplinama kickboxinga: “Govorili su da ću uništiti meč, jer sam žena”

Sandy Uran

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

"I moji najmiliji i srcu najdraži tinejdžeri Tara i Leon se bave kickboxingom. Nadam se da ću i nećaka Matiasa, sina sestre Morene, odvesti na trening za koju godinu".



Riječanka Kristina Pilko dobitnica je titule najbolje svjetske sutkinje za suđenje kickboxinga – tatami discipline, a nekoliko godina unatrag i za ringovne discipline. Riječ je zaista o iznimnom priznanju na svjetskom nivou.
Iza nje je 20 godina u toj ulozi, što je i bio povod za razgovor s našom sugrađankom koja je trenutno u proceduri upisa doktorskog studija. U razgovoru za naš list otkrila je što voli odjenuti, da poštuje dress code, da voli kuhati, te kakav ju je muškarac osvojio.


Što vam znači titula koju ste nedavno dobili?


– Titula najbolje sutkinje svijeta u tatami disciplinama mi znači priznanje za dosadašnji rad, ali i moje dano obećanje novim naraštajima sudaca, kako ću dati sve od sebe da učenici postanu bolji od učitelja. Titulu sam dobila na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u kickboxingu koje je održano od 15. do 24. listopada u Lido di Jesolu, u Italiji, gdje smo prvi put od početka pandemije imali svjetsko prvenstvo gdje su se povijesno spojile sve seniorske discipline. Nekoliko godina unatrag dobila sam priznanje za najbolju sutkinju ringovnih disciplina na Svjetskom kupu u Budimpešti.


Sve više žena


Nema puno žena koje se bave suđenjem u kickboxingu?


– Veseli me što je žena sve više, ali točno je da je broj još uvijek nizak u odnosu na kolege. Činjenica je da nas nema mnogo koje sudimo svih sedam disciplina kickboxinga na međunarodnim nivoima, koliko imam informaciju, jedina sam na svijetu.


Karijeru ste započeli prije 20 godina i tada je bilo još manje žena u sudačkim vodama?




– Često mi se znalo dogoditi da sam jedina žena na prvenstvu i to ne samo onih lokalnih, već i svjetskih razmjera. No, s godinama se taj broj povećavao i drago mi je da ima i sve više kickboksačica. Sad sve češće možemo vidjeti u klubovima više žena nego muškaraca. A za budućnost se doista ne moramo brinuti, jer, što me posebno veseli, klubovi su prepuni djece i mladeži. I moji najmiliji i srcu najdraži tinejdžeri Tara i Leon se bave kickboxingom. Nadam se da ću i nećaka Matiasa, sina sestre Morene, odvesti na trening za koju godinu.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA


Kakva je trenutna situacija u Hrvatskoj u pogledu žena sutkinja?


– Izuzetno sam ponosna na sve suce i sutkinje Hrvatskog kickboxing saveza. Osim što su iznimni ljudi, ponosno nosimo titulu jednog od najboljih sudačkih timova svijeta. Cura, žena ima sve više i odlične su sutkinje, isto vrijedi i za svjetsku scenu. No, budimo iskreni, kickboxing je sport u kojem su u većini zastupljeni muškarci, poglavito na visokim funkcijama i na svjetskoj razini. Tim više od srca se zahvaljujem svim vodstvima Hrvatskog kickboxing saveza, kolegama sucima i borcima, što su prepoznali moju ljubav, talent i rad i bili moja snaga k osvajanju ove titule. Posebice hvala cijeloj mojoj obitelji, jer bez njih i konstantnih pakiranja mojih kofera, u koje je uskakao i moj shih tzu Roko, sve ovo ne bi bilo izvedivo, bar ne ovim tempom.


Sudite i ženama i muškarcima?


– Da, sudim oba spola te također i amaterska i profesionalna natjecanja, gdje sam odsudila sve na svijetu, od Svjetskih igara do profesionalnih K1 titula u superteškoj kategoriji. Sudim u spomenutih sedam kategorija: Point fighting, Light contact, Kick light, Full contact, Low kick, K-1 Rules i glazbene forme.


I sami ste se svojevremeno bavili kickboxingom?


– Da, trenirala sam i borila se na tatamiju i u ringu u tinejdžerskoj dobi, bila sam i izbornica aerokickboxinga, discipline koju su kasnije ukinuli, no i u ovim godinama srce me i dalje povuče u dvoranu. Navučem rukavice i pozdravljam se s boksačkom vrećom, da. Odličan način rješavanja svakodnevnog stresa i fantastičan način održavanja forme, jer kad suđenje traje po 10 – 12 sati, stvarno moramo biti u kondiciji.


Muški svijet


Kakve su vam ambicije s obzirom na veliki uspjeh koji ste postigli?


– U sportu sam, na svjetskoj razini, postigla sve: nakon odsuđenih svih profesionalnih i amaterskih titula, gdje sam sudila i svjetsku profesionalnu titulu u K1 u Turskoj ispred 5 milijuna ljudi. Ušla sam u ring za glavu i pol manja od kickboksača. Novinar koji je prenosio meč za tursku televiziju rekao je: – Žao mi je što će ovaj meč biti uništen jer ga sudi žena! Ona neće moći vladati njima u ringu. Nakon meča proveo je 15 minuta ispričavajući se na toj istoj televiziji i između ostalog rekao da je ovo bio najbolji suđeni meč i da mu je žao što je ikad pomislio da će meč biti uništen jer ga sudi žena.
A što se tiče ambicija… uživati u suđenju kao nikada do sada i prenijeti znanje na kolege, ali i unapređivati sebe, uvijek nešto novo smislim, neku novu tehniku kretanja ili drugi kut gledanja, sve se razvija, borci postaju brži, pa i ja moram držati korak.


Što je za vas naravno veliki kompliment. Što biste savjetovali mladim ženama koje žele ući u ovaj sport?


– Generalno, savjetovala bih svima da konačno budu svoji, da rade na sebi, da svaki poraz i/ili pad shvate kao pad na odskočnu dasku. Poručila bih da žive svoje snove. Uvijek postoji nešto važnije od straha. Jedini pravi neuspjeh u životu je ne biti vjeran onome što znaš da je ispravno.


Kristina Pilko


I sami i dalje radite na sebi. Pripremate doktorat.


– Radim u naftnoj industriji, što je također muški svijet, ali isto tako svijet koji omogućava svladavanje novih vještina, drugačiji pogled na ekonomiju. U visokoj poslovnoj školi predajem nekoliko predmeta na hrvatskom i na engleskom jeziku. Nakon postdiplomskog na Ekonomskom fakultetu iz Marketing menadžmenta u postupku sam upisa na doktorski studij na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, gdje sam predala dokumentaciju za doktorski studij Menadžment održivog razvoja. Želim doktorirati na polju razvoja i pozicioniranja luka nautičkog turizma uz uporabu suvremene tehnologije i, naravno, vidim mogućnosti razvoja i naftne industrije na navedenom području. Navedeno područje me izuzetno privlači. Mislim kako znanost teži multidisciplinarnosti i ukoliko na vrijeme uočimo naše prednosti kao zemlja, udružimo svoja znanja, možemo jako puno napredovati i stvarati svjetske trendove, što već i činimo u nekim gospodarskim granama.


I trenirka, i haljine


A sad jedno osobno pitanje: u kojoj glazbi, knjigama i filmovima najviše uživate?


– Moja ljubav prema glazbi je vrlo šarolika. Volim sve, od pop glazbe do klasične glazbe i opere. Jako volim Klapu Intrade, njihov sam veliki fan i prijatelj. Volim odlaziti u kazalište. Smatram da kultura predstavlja iznimno važan segment u našim životima, pa tako i u mojem. Volim sve vrste umjetnosti, pa tako i glazbu, film i knjige. U Kazalištu mladih provela sam 17 godina. Bila sam član glumačke grupe, sudjelovala sam u dramskim predstavama, plesnim i mjuziklima. U umjetnosti sam od malih nogu, proglašavali su me i talentom, i pokojna nona Ružica me već vidjela na daskama koje život znače. Ha, ha, ha, ja sam odabrala znanost i sport. Što se tiče filmova, volim sve žanrove osim horora. Kad gledam televiziju volim biti opuštena, a od knjiga moram priznati da najviše čitam stručnu literaturu, u ovom razdoblju svoga života. Knjiga koju posebno cijenim je »Umijeće ratovanja«, Sun Tzu i »Whatever You Think, Think the Opposite«, Paul Arden.


No, u nekim drugim periodima života, koliko znam, čitali ste i drugu vrstu knjiga. Ima li neki moto, citat koji bi mogao opisati vaš životni stav i životnu filozofiju?


– Imam nekoliko svojih izreka: Sudim sport, nikada ljude. Ljudi sanjaju zvijezde, a ja sanjam mjesec, mjesec je jedan jedini, a zvijezda ima bezbroj. Isto tako bih naglasila da valja ljubiti još strastvenije te uživati u trenucima koji oduzimaju dah. Bez dobre emocije i strasti nema pravog života! Zbog navedenog sam dugogodišnji darivatelj krvi s oko 40 darivanja, jer dati šansu da nekome možda produžim minutu života je neopisiv osjećaj.


Kad je riječ o modi, što nam možete otkriti?


– Osoba sam koja može dobro nositi i trenirku i večernje haljine. No, kad je riječ o modnim pravilima priznat ću da sam vrlo konzervativna i da se pridržavam istih. Klasičarka sam i poštujem dress code. Smatram da u svijetu Kardashiana treba postojati i jedna Lady Di. Volim biti odjevena primjereno situaciji, bez obzira radi li se o poslu ili privatnom druženju. Moji prijatelji su često bili zatečeni mojim pitanjem o dress codeu za neke prigode, a meni je to važno stoga što na taj način želim odati poštovanje samom događaju, ali i ljudima. Izuzetno volim nositi salonke i haljine.


Kad je riječ o modnim fetišima, slabi ste na što?


– U intervjuu u Novom listu, koji sam dala prije 20-ak godina, rekla sam da volim samostojeće čarape. I danas je tome tako.


Nezgodno pitanje


Kakav vas muškarac može osvojiti?


– Ups… nezgodno pitanje. No, priznat ću vam da me osvojio muškarac koji se borio za mene, koji je znao biti dovoljno mudar da savršeno izbalansira moju žensku snagu sa svojom muškom dominacijom i koji je prepoznao da me ne može zavesti onim na što vi mislite da bi svaka žena pala. Bio je dovoljno samouvjeren da zna tko sam, a dovoljno svjestan sebe da zna pokazati emocije. Bio je pravo muško. Najvažnija i najseksi karakteristika neke osobe je inteligencija, zato ne vjerujem u ljubav na prvi pogled. A on je izuzetno inteligentan, pa sami zaključite.


Sad ste ispunjeni. Dakle, dokazali ste da je moguće biti izuzetno uspješna žena, ali i sretna u privatnom životu. Imate li neki savjet?


– Apsolutno vjerujem da je moguće biti uspješan istovremeno i u poslu i u privatnom životu, samo je vrlo važno znati što se želi te biti iskren prema sebi. Kad prestanemo trčati za pogrešnim stvarima u životu, dajemo šansu dobrim stvarima da nas uhvate. Treba slušati svoje srce, ali uz uporabu razuma. Osoba fokusirana na sebe i ljude koje voli nema vremena razmišljati o drugima. Uspješni ljudi doista ne brinu što netko nebitan misli o njima, oni su fokusirani na postizanje cilja i svoj život. Selo se uvijek bavi bitnijima od sebe. Znate kako se kaže… veliki umovi pričaju o idejama, srednji o događajima, a mali o ljudima.


Poznato nam je da ste i izvrsna kuharica.


– Javno moram priznati da volim kuhati?! Dobro da, volim kuhati i znam kuhati, za osobe koje volim. I znam peći kolače. U mojoj kuhinji je do sada najviše uživao moj brat Dominik, koji je trenutno na doktoratu u Singapuru, FER-ovac koji se bavi umjetnom inteligencijom, pa tako i u »The purici«, koju sam pripremila za jedan Badnjak i dobila okladu. Naime, kao što sam svojevremeno naučila računovodstvo putem Youtubea i tako prošla ispit na Ekonomiji, tako sam naučila i savršeno ispeći puricu putem mreže. Purica je bila savršeno pečena, a i moji kolači nestanu sa stola. To najbolje zna moje društvo. Ali, da se javno pohvalim, sada učim pripremati sushi i imam najbolju učiteljicu na svijetu Viktoriju, koja mi i svira violinu i da sam inače imala takve učitelje, imala bi sve petice u školi. Zar je ovo intervju da me udate!?


Pa kad ste već spomenuli tu temu, otkrite nam razmišljate li o braku, imate li želje ponovo se udati?


– Jako sam tradicionalna po tom pitanju i izuzetno vjerujem u snagu kvalitetne obitelji i u Ljubav. Ja Ljubav uvijek pišem velikim slovom. A pozivnicu… pozivnicu ćete dobiti kad za to bude bilo vrijeme. Obećajem