U nedjelju nastavak...

RAPRODAJA NA RUJEVICI S kojom obranom na Dinamo? Tomečak i Galović otišli, Smolčić i Escoval nespremni

Denis Frančišković

Stefan Ristovski i Darko Velkovski/Foto PIXSELL

Stefan Ristovski i Darko Velkovski/Foto PIXSELL

Tomečak je potpisao za ciparski Pafos, Galović je pred potpisom za portugalsku Aroucu. Blizu odlaska je i Escoval nakon što je pak, tvrde u klubu, sve s Eintrachtom dogovorio Smolčić. Sve redom obrambeni igrači...



RIJEKA Zahuktao se prijelazni rok na Rujevici posljednjih dana i sati. I to u izlaznom smjeru. Dio simpatizera i navijača Rijeke strahuje od rasprodaje, drugi dio u potezima struke ne vide ništa loše i novo što se nije događalo i ranije. Obrana Bijelih i tako je na polusezoni bila najslabija karika momčadi za koju bi puno opasnije ako je idućih dana napuste Murić ili Pavičić.


No, to ne znači da Robert Palikuča i Antonini Čulina ne rade na mogućim pojačanjima. U fokusu je dolazak pojačanja ne desnom boku i jednog kvalitetnog veznjaka, koji bi dodatno oplemenio igru Bijelih u sredini terena i donio joj nužnu, novu energiju i bolju okomitost.


Ono što je zasad puno izvjesnije su odlasci nakon dolazaka Čestića, Djibrille, Kukoča i Dujmovića, a što dobiva službenu potvrdu. Tomečak je potpisao za ciparski Pafos, Galović je pred potpisom za portugalsku Aroucu. Blizu odlaska je i Escoval nakon što je pak, tvrde u klubu, sve s Eintrachtom dogovorio Smolčić. Sve redom obrambeni igrači…




Zagrepčanin Ivan Tomečak (32) s jučerašnjim danom definitivno je napustio Rijeku i postao član ciparskog prvoligaša Pafosa. Očekivani je to i najavljeni epilog, Tomečak je stavio potpis na vjernost Cipranima čije »boje« brani i Ivan Mance, Riječanin u ulozi klupskog operativca, točnije tehničkog direktora, ali i čovjeka koji se brine o sportskom segmentu kluba. U klubu igraju Franko Kovačević i Martin Pajić, ali i Jairo, donedavni član Hajduka.


Trojac pod povećalom


Klub je Tomečaka najavio kao važnu kariku nove momčadi, dobrodošlicu mu poželio prigodnim video uratkom u kojem je mozaik iz igračeve karijere, njegovi potezi i golovi u dresu Rijeke, ali i Dinama iz mladenačkih dana. Klupski čelnici posebno su istakli Tomečakovo iskustvo iz europskih utakmica u kojima je odigrao blizu 60 službenih utakmica. Za Rijeku je skupio 191 nastup od kojih njih 38 u Europi.


Tomečaku je ugovor s Bijelima važio do sredine lipnja, u objavi Transfermarkta ne navodi se zasad njegova visina niti vrijeme trajanja. Nije poznato je li Rijeka nešto zaradila na ovom transferu ili se odlučila na opciju smanjivanja financijskih izdataka, jednako kao i možda u slučaju Splićanina Nine Galovića. Galovićevo odredište je portugalska prva liga i klub Arouca, trenutačno pretposljednji sastav i u borbi za ostanak. Uz jednog Francuza u obrani dominiraju Južnoamerikanci, momčad je u 18 utakmica primila 35 golova.


U riječkom izlogu su svi, a uz Escovala s kojim struka i uprava očito nisu zadovoljni, u završnici prijelaznog roka pod posebnim povećalom su mogući odlasci Murića, Pavičića i Velkovskog.


Pojačanja, ne prinove


Sve zasad jasno govori o bitnoj rekonstrukciji Rijekine obrane ove zime koja pomalo ulazi u novu eru. No, dva dana prije derbija s Dinamom pravo je pitanje koju će obranu Goran Tomić suprostaviti Dinamu. Tomečak i Galović su otišli, Smolčić i Escoval nisu odigrali niti jednu prijateljsku utakmicu te sigurno ne dočekuju prvenstvo u optimalnom stanju.


Krešić i Velkovski su, ne bude li problema, vjerojatni starteri, a ostaje pitanje tko će zaigrati na mjestu trećeg stopera u sustavu koji je forsiran tijekom priprema. Hoće li Čestić odmah biti gurnut »u vatru« ili će se na stopersku poziciju prebaciti Lepinjica, koji se na tom mjestu dvaput solidno okušao u Umagu. Djibrilla i Dujmović u drugom su planu.


U manje vjerojatnom sustavu s četiri zadnja igrača postavlja se pitanje onog desnog bočnog. U pripremama tu je prednost dobivao mladi Braut, eksperimentiralo se i s Bušnjom, a svakako je jedno od vjerojatnijih rješenja Ampem. Kombinacija i sustava je uistinu dosta, a protiv najjače hrvatske momčadi Tomiću će trebati najspremniji.


U ovoj fazi prijelaznog roka jedno je znakovito. Osijek posebno, a potom i Hajduk bitno se pojačavaju, Dinamo uvijek ima spremne dvije jake momčadi, a Rijeka je zasad stavila naglaske na odlaske što kod navijača uvijek stvara zebnju o splašnjavanju ambicija. No, možda Palikuča i uprava sljedećih dana ivuku »asa iz rukava« i povuku prave poteze po pitanju dolazaka… Jer Rijeka čeka pojačanja, ne prinove.


Igrački kadar je uistinu jesenas bio preširok jer se računalo da će momčad izboriti skupine Konferencijske lige i zadržati igru na tri kolosijeka. Dio »prekobrojnih« transferiran je u Hrvatski dragovoljac, a onima kojima na ljeto ističu ugovori, bez mogućnosti bitne zarade, traže se novi klubovi. Tomečak, Galović i Escoval dio su te priče.