FSV

Riječke košarkašice ove su sezone ostvarile najbolji skor u povijesti kluba: “Sigurno još imamo prostora za napredak”

Katarina Blažević

IZVUČEN MAKSIMUM - Teddy Delač s igračicama FSV-a/Foto A. KRIŽANEC

IZVUČEN MAKSIMUM - Teddy Delač s igračicama FSV-a/Foto A. KRIŽANEC

Kako smo krenuli, iz kojeg početnog položaja, možemo smatrati da je ovo zaista najuspješnija sezona u povijesti kluba. Bitno je da smo sve postavili na ispravne temelje - kaže Delač



RIJEKA Otkako su košarkašice riječkog FSV-a 2019. godine ušle u najviši rang, Premijer ligu, može se reći kako im je ova sezona bila najmanje turbulentna. Riječanke se, naime, prvi put nisu dramatično borile za ostanak do samog kraja, već su se i nekoliko kola uoči kraja sezone učvrstile na sedmoj poziciji od ukupno 12 klubova. Na kraju, prvenstvo su zaključile s devet pobjeda i 13 poraza, što je najbolji skor FSV-a u tih pet godina.


– Možda nije još prošlo dovoljno vremena da postanemo svi svjesni koliko smo zapravo napravili. Mogu reći da sam zaista skroz zadovoljan sezonom. Kako smo krenuli, iz kojeg početnog položaja, možemo smatrati da je ovo zaista najuspješnija sezona u povijesti kluba. Bitno je da smo sve postavili na ispravne temelje. Možda smo odabrali teži put, ali ono što znam je da će taj način rada u budućnosti osigurati stabilnost kluba.


To je ono što je i bio cilj Uprave, da se ne luduje i ne ulazi u euforije nego da stabilno odradimo sezonu. Prema kraju je bilo nekih lošijih stvari, ali stvarno sam zadovoljan jer smo napravili odličnu selekciju i izvukli smo maksimum od svake igračice. Priželjkivali smo šesto mjesto, ali pokazalo se da to baš i nije bilo realno – kaže trener košarkašica FSV-a Teddy Delač.


Domaća ekipa




Treba naglasiti kako su do najvećeg uspjeha dosad u FSV-u došli s gotovo pa u potpunosti domaćom ekipom. Odnosno, jedine koje nisu prošle mlađeuzrasne selekcije riječkog kluba, već su došle »izvana«, su Katarina Trehub, Nerea Brajac, Ivona Krakić te Dora Čipčić koja se priključila u drugom dijelu sezone. Trehub je, pak, koju godinu unazad već igrala za seniorsku ekipu FSV-a.


– Bitno je da smo s domaćim igračicama uspjeli napraviti neku bazu koju ćemo, nadam se, sada nadograditi. Počeli smo već s planiranjem sljedeće sezone, gdje smo sjeli sa svim igračicama i načelno dogovorili ostanak 90 posto ove ekipe. I među njima Krakić i Brajac. Šporčić će se oprostiti jer odlazi na fakultet u Zagreb, a Bašek je upitna jer postoji želja s njene strane da se vrati doma. Dolaze nam i mlađe generacije koje su dosta perspektivne, ali imaju još dosta rada i prostora da bi se približile onome što tražimo u seniorskoj ekipi. One će prije ili kasnije doći do prve ekipe. Od pojačanja imamo prostora za jednu ili dvije igračice, ali nećemo žuriti. Nemam ništa protiv inozemnih igračica, ali prije svega to moraju biti dobre karakterne osobe.


Senzacija


S novom Upravom i stručnim stožerom klub se stabilizirao i učvrstio na sredini ljestvice, a ima li prostora sljedeće sezone i za koji korak više?


– Ne smijemo biti euforični, volio bih da smo u nekim svojim okvirima pa onda znam da će, ako se nadogradimo, doći i bolji rezultat. Imali smo ove sezone i tu pobjedu protiv Trešnjevke 2009, što je prava senzacija. Sada ćemo vidjeti koliko će druge ekipe reagirati na tržištu. Sve je otvoreno, ali uspjeli smo se približiti svim ekipama i bitno je da nas nitko ove sezone nije »razbio« s 50 poena razlike, što se događalo godinama unazad. Sada je bitan prijelazni rok, strpljivi smo i nigdje nam se ne žuri. Napravili smo sve da klub organizacijski podignemo, a sigurno još imamo prostora za napredak – zaključuje Teddy Delač.