Antonio Đaković

Plivač Kantride i švicarskog Ustera isplivao normu za Olimpijske igre: “Vjerujem da mi je Fukuoka vjetar u leđa za dalje”

Ivana Vaupotić

POVRATAK NAKON OZLJEDE - Antonio Đaković/Foto A. KRIŽANEC

POVRATAK NAKON OZLJEDE - Antonio Đaković/Foto A. KRIŽANEC

Jednu normu imam, drugu ću, nadam se, isplivati na SP-u u Dohi u veljači iduće godine. Sada već polako gledam prema Dohi i mislim da ću tamo plivati još brže - kaže aktualni viceprvak Europe



RIJEKA Antonio Đaković još je jednom potvrdio svoju kvalitetu, na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Fukuoki hrvatski plivač sa švicarskom putovnicom osvojio je šesto mjesto u finalu utrke na 400 metara slobodno i osigurao svoje mjesto među putnicima na Olimpijske igre u Parizu.


Član švicarskog Ustera i Kantride u kvalifikacijama je plivao 3:45.43 minute, čime je za 1,35 sekundi nadmašio normu za Pariz i kao osmi ušao u finale, u kojem je bio još 1,21 sekundu brži (3:44.22).


– Većina ljudi ne zna da sam bio ozlijeđen mjesec i pol dana zbog čega sam do početka travnja morao pauzirati i to me sigurno malo unazadilo. S obzirom na to stvarno sam jako dobro odradio ovo natjecanje i mogu samo biti sretan. Imao sam samo tri mjeseca za pripreme za Svjetsko prvenstvo, bilo je malo na knap, ali meni je bilo najvažnije da se kvalificiram za Olimpijske igre – započeo je Antonio Đaković.


Nova prilika




– Nisam imao nikakva očekivanja, došao sam na prvenstvo i sam sebi rekao da ću dati sve od sebe i boriti se do kraja pa ću vidjeti koje ću vrijeme otplivati i na kojem ću mjestu završiti natjecanje. Nije bilo lako, utrka je bila odmah prvi dan, bio sam dosta umoran, ali kako nisam imao nikakva očekivanja nisam niti bio tako nervozan kako sam znao prije biti – dodao je 20-godišnji Antonio koji je isplivao 14. rezultat polufinala utrke na 200 slobodno (1:46.66), kojim je ostao 20 stotinki kratak za olimpijsku normu.


– Nije to ništa strašno, bit će još prilika. Jednu normu imam, drugu ću, nadam se, isplivati na Svjetskom prvenstvu u Dohi u veljači iduće godine. Sigurno da mi je utrka na 400 metara bila vjetar u leđa za dalje, prvi dan je bilo malo teško, ali nakon toga je sve bilo lakše. Sada već polako gledam prema Dohi i mislim da ću tamo plivati još brže – rekao je aktualni viceprvak Europe na 200 i 400 slobodno te brončani na 400 slobodno na Svjetskom prvenstvu u kratkim bazenima, koji će u Parizu nastupiti na svojim drugim Olimpijskim igrama. Prije dvije godine u Tokiju je plivao u polufinalu utrke na 200 slobodno, za Pariz ipak ima veće ambicije.


Rujevica i Rijeka

Antonio Đaković u Rijeci će boraviti mjesec dana. U grad na Rječini stigao je taman da s prijateljima i bivšim plivačima Primorja i Rijeke, Antonijem Rajkovićem i Dinom Festićem, može otići na Rujevicu i svjedočiti visokoj pobjedi nogometaša Rijeke nad Istrom 1961.


– Inače pratim nogomet i Rijeku, kada sam kod kuće ponekad znam pogledati neku utakmicu, pratim na kojem mjestu su plasirani, a onda kada dođem u Rijeku nastojim pogledati barem jednu-dvije utakmice na Rujevici. Uvijek je super atmosfera, protiv Istre 1961 Rijeka je odigrala stvarno fantastičnu utakmicu. Stvarno dobar početak sezone za Rijeku. Nadam se da će proći dalje i u trećem pretkolu Konferencijske lige protiv Thorshvana – rekao je Antonio.

Opipavanje pulsa


– Mi plivači navikli smo na jedno ili dva natjecanja godišnje koja su nam bitna i za koja se pripremamo. Iduće godine situacija će ipak biti nešto specifičnija budući da su u igri Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre. I to u kratkom periodu. Bit će se malo teže spremiti za Pariz, ali ja sam se već s trenerom Pablom Kutscherom dogovorio da ćemo se više fokusirati na Pariz jer je to ipak najvažnije natjecanje na kojem imam i dobre šanse za plasman u finale. A kad uđeš u finale, sve je otvoreno. No to ne znači da se neću spremiti za SP, koje će mi poslužiti kao svojevrsni test uoči Pariza i opipavanje pulsa konkurencije. Želja mi je u Dohi isplivati normu i u miru se spremiti za Olimpijske igre.


Antonio Đaković je od prosinca 2021. plivač Kantride za koju je osvojio brojna odličja na državnim prvenstvima, a prije toga je šest godina plivao za Primorje. Za Rijeku ga vežu i obiteljske veze budući da njegova teta živi u Viškovu.


– Od malih nogu mi je želja bila plivati za neki hrvatski klub, jako volim doći u Rijeku i nije mi problem dva puta godišnje plivati na državnim prvenstvima za klub. Dok nisam u Rijeci pratim što se događa u Kantridi. Stvarno sam sretan da nisam jedini iz Kantride bio na Svjetskom prvenstvu, tu je i Amina Kajtaz, koja je isplivala odlične rezultate. Nadam se da će u budućnosti Kantrida imati više plivača na velikim natjecanjima. Na dobrom je putu – zaključio je Antonio Đaković.